Паяжината е като музикален инструмент – копринените й нишки вибрират

...
Паяжината е като музикален инструмент – копринените й нишки вибрират
Коментари Харесай

Паяци свирят на паяжините си като на китари

Паяжината е като музикален инструмент – копринените й влакна вибрират по сходство на струни на китара, а основаната по този метод музика се употребява като информация от паяците, с цел да се снабдят с храна и да избегнат хищници, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

По-рано учени от Оксфордския университет разкриха по какъв начин паяци употребяват трептения в паяжината си, с цел да наблюдават заобикалящата ги среда. Сега, в границите на новото проучване експертите демонстрираха по какъв начин паяци трансформират напрежението в паяжината и еластичността на копринените й влакна, с цел да повлияят върху методите, по които се събира и дава информацията.

Учените оприличиха уменията на паяка да плете паяжина с тези на лютиер – експерт, който създава струнни музикални принадлежности.

С помощта на лазери били измерени свръхлеки трептения на копринени влакна в разнообразни паяжини. Събраните данни били употребявани за основаване на модел, който демонстрира по какъв начин разнообразни фактори – напрежение, разтегливост на копринените влакна, структура на паяжината, въздействат върху предаването на вибрациите.

Получените резултати навеждат на мисълта, че паяците могат да манипулират разнообразни фактори, с цел да усилят някои трептения и да отслабят други, като ориентират увеличението на обособени трептения в разнообразни направления. Изследването фокусирало вниманието най-много върху уменията на паяка кръстоносец Araneus diadematus да плете паяжина.

Паяжините са многофункционални структури, които са от изключително значение за предаване на вибрациите и хващане на плячката,

съобщи ръководителката на проучването Бет Мортимър от университета.

Повечето изплитащи паяжини паяци са с недобро зрение. Вибрациите им демонстрират заобикалящата ги среда и са доста значими за оцеляването им.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of the Royal Society Interface.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР