Павел Зерка - експерт по европейско обществено мнение в Европейския

...
Павел Зерка - експерт по европейско обществено мнение в Европейския
Коментари Харесай

Как европейското единство може да преживее енергийната криза

Павел Зерка - специалист по европейско публично мнение в Европейския съвет за външна политика (ECFR), в разбор за аналитичния институт
Идващата зима може да замрази и да разбие европейското единение - общото възприятие на принадлежност и на взаимно доверие измежду страните в Европейски Съюз. През студените месеци може да се стигне до краткотраен енергиен дефицит в елементи от континента и това дружно с високите цени на силата може да докара до безредици. И въпреки всичко на европейските държавни управления продължава да е мъчно да намерят салдото сред отбраната на техните компании и семейства от повишаването и стимулирането им да понижат потреблението.

Може да се окаже, че Европейски Съюз се е запътил към обстановка, в която някои по-богати страни членки ще решат да работят независимо, до момента в който множеството държавни управления се двоумят дали да изискат от хората да създадат жертви, а жителите се опълчват на ограниченията за икономисване на сила. Това би било пагубно освен за способността на Европа да се оправи с енергийната рецесия, само че и за взаимното доверие на континента. Отслабеното европейско единение може да ограничи потенциала на Европейски Съюз да поддържа солидарността с Украйна и да се опълчва на Русия.
Реклама
Кризите постоянно дават на европейската интеграция мощен тласък да продължи напред, както стана по време на пандемията от ковид. Сега също има бранители на концепцията, че това предизвикателство би трябвало да докара до " повече Европа ". Но европейските жители може да са по-малко склонни да вършат жертви, в сравнение с бяха по време на коронавирус. Освен това сега фискалният потенциал е доста по-ограничен по отношение на 2020 година както поради пандемията, по този начин и заради скочилите цени на силата.

Неудобната истина е, че някои европейски държавни управления и институции споделят виновността за енергийните компликации на континента. Например немският импорт на съветски газ се усили даже след съветското анексиране на Крим през2014 година Това основава задоволителни благоприятни условия да се подлагат на критика европейските елити за техните минали неточности. Но в реалност сходни дейности лимитират способността на Брюксел да предложи решения за енергийната рецесия.
Неудобната истина е, че някои европейски държавни управления и институции споделят виновността за енергийните компликации на континента.
Три съществени детайла би трябвало да бъдат включени в отговора на европейските водачи:
Реклама
Първо, те би трябвало да се концентрират върху постигането на по-добро съгласуване на политиките измежду страните членки, изключително що се отнася до стимулиране на пестенето на сила, финансовата поддръжка за семействата и фирмите и намирането на енергийни доставки отвън Европейски Съюз. Това ще изисква от европейските държавни управления да покажат подготвеност за съдействие. В началото на лятото Германия призоваваше за взаимност, а в края на лятото разгласи ексклузивен народен енергиен проект за 200 милиарда евро, който провокира неодобрение измежду страните членки. Действията на Берлин навредиха на доверието измежду страните в Европейски Съюз и затрудниха напъните за общи ограничения за справяне с рецесията. Второ, всяка мярка ще би трябвало да дава отговор на критерия за правдивост както в самата страна членка, по този начин и в целия съюз . Иначе доверието ще бъде непоправимо предадено. Например някои може да почувстват, че вършат по-големи жертви от други при пестенето на сила или че техните компании са в неизгодна позиция поради великодушните изключителни проекти на по-богатите съседи. Във вътрешен аспект финансовата поддръжка би трябвало да бъде ориентирана към най-уязвимите, а в Европейски Съюз по-заможните страни би трябвало да имат едно мислено по отношение на отрицателното усещане на техните дейности. Някакъв тип финансова взаимност в границите на съюза може да се окаже потребна - само че по-скоро под формата на потребление на неусвоени пандемични средства, в сравнение с договарянето на нови фондове. Трето, европейските държавни управления би трябвало да поемат отговорността за комуникирането със своите жители. Обвиняването на " европейските елити " може да е отчасти целесъобразно, само че то не оказва помощ за оправянето с рецесията. Европейските водачи ще би трябвало да доближат нови висоти на политическа зрялост, когато изясняват на гласоподавателите, че правенето на известни жертви (като да вземем за пример понижаване на енергийното потребление) е належащо. Те ще би трябвало да употребяват нереалните понятия за европейско единение и сигурност със същата неотложност, както направиха по време на пандемията.
Свързани публикации Газовите доставки: Посредниците ми са по-добри от медиаторите ти 14 октомври 2022, 09:23 Гърция съумя да се зареди със 100% ток от ВЕИ, въпреки и единствено за няколко часа 13 октомври 2022, 15:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР