Пътят, който води към летните сараи“ в и беше обект

...
Пътят, който води към летните сараи“ в и беше обект
Коментари Харесай

Пътят към „летните сараи“ в Росенец остава общински

Пътят, който води към „ летните сараи “ в и беше обект на две скандални сесии, остава общинска благосъстоятелност за момента. Това се случва макар решение на Бургаския административен съд, който отчасти се преценява с жалбите на компаниите, свързвани с Доган, оповестява БНР.

На сесията през април предходната година, след две гласувания, се взима решение в няколко точки. С първата се утвърждава изменение на Подробния организационен проект (ПУП), който да разреши смяна в уличната мрежа в региона. С втората се утвърждават плановете на предварителните контракти с компаниите „ Хермес Солар “ и „ Стрейтлайн “, по отношение на които те би трябвало да получат терени, включително и улицата към „ сараите “, а те да дарят други на общината. С третата въпросните общински парцели би трябвало да станат частна общинска благосъстоятелност, с цел да може да се направи замяната. А четвъртата дава опция при смяна на Подробен устройствен план да се сключат въпросните контракти. Решението по първата точка се апелира и делото към момента не е завършило.

Последва и общинският съвет, по самодейност още веднъж на болшинството, на последваща сесия отдръпна своето решение от април. „ Хермес Солар “ и „ Стрейтлайн “ нападат това решение в съда (не всички точки от него, обаче). Първоначално в Бургас вземат решение, че те нямат юридически интерес, делото отива на висша инстанция, след което още веднъж се връща в локалния съд.

Какво споделят магистратите?

В решение от 20 юли Бургаският административен съд е решил, че двете компании нямат правно съображение да претентидат по трета точка, а точно – смяната на собствеността на парцелите от обществена в частна общинска. Магистратите постановяват, че жалбата им е неприемлива.

По другите две точки – за сключването на договорите, съдът намира, че „ липсва процесуален ред, по който Общински съвет Бургас би могъл да отдръпна предишно постановено от него и влезнало в действие решение –предмет на актуалното дело. В този смисъл, по този начин постановеното решение се явява незабележим административен акт, защото актът е лишен напълно от законово съображение и акт със същото наличие не може да бъде публикуван въз основа на никакъв закон, от нито един орган “. Тоест – взетото решение за отдръпване на докладната няма правна стойност. Съдът афишира за незначително отдръпването по втора и четвърта точка, а точно – одобряването и сключването на договорите. Но пък собствеността на общинските парцели остава същата. Това не води до фактическа смяна, разяснява началникът на правния отдел на Община Бургас Златина Георгиева.
 Росенец към този момент публично е плаж " Росенец " към този момент публично е плаж
Плажът в „ Росенец “, за който имаше всеобщ митинг през предишното лято, към този момент публично е плаж. Теренът, който до момента се водеше...

" Моето мнение е следното – с това решение не се трансформира фактическото състояние все още. Подробен устройствен план, който беше признат на предишно съвещание, от една страна е оспорен и не е влезнал в действие, въпреки това същият е отдръпнат и тази точка първа не е оспорена, т.е. - отдръпването е в действие. За да се случат договорите, би трябвало да има Подробен устройствен план, който го няма. И втора, и трета, и четвърта точки зависят от Подробен устройствен план. Тоест – тези контракти, към сегашния миг, нямат никакъв предмет. В тях са разказани парцели, които ще влязат в действие и ще бъдат такива, с номера, според Подробен устройствен план “, разяснява Георгиева.

Решенията на бургаските магистрати подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

А в залите на Темида не престават още редица каузи – за събарянето на противозаконните постройки, за самия Подробен устройствен план, както и за плажа.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР