Пътят към финансовата свобода и богатството е изпълнени с върхове

...
Пътят към финансовата свобода и богатството е изпълнени с върхове
Коментари Харесай

5 смъртни врагове на личните ни финанси

Пътят към финансовата независимост и благосъстоянието е изпълнени с върхове и сложни моменти. Наши другари, които ни оказват помощ в това странствуване са положителните привички за ръководство на персоналните ни финанси, спестяването на част от прихода, планирането, вложението, комплицираната рента и доста други, за които съм писал в предходните ми материали. В същото време, ние имаме и доста смъртни врагове, които по всякакъв начин се пробват да ни саботират. За най-големите 5 от тях ще ви опиша в тази публикация.

Враг №1 Лоши препоръки от несъответствуващи източници

Когато сме начинаещи в дадена област е обикновено да потърсим помощ, с цел да намерим нужната ни информация. Правим си едно бързо изследване и се оказва, че има хиляди книги за ръководство на персоналните ни финанси и вложение, както и милиони материали по тематиката, писани от 18-годишен мотивационен гуру до нобелов лауреат по стопанска система. Ами в този момент? От къде да стартираме?

В такива моменти търсим поддръжка от най-близките ни хора и другари. За страдание, те могат да се окажат най-големите ни врагове по пътя към финансовия ни триумф. Причините за това са няколко. На първо място, те самите могат да не са задоволително добре осведомени с умното ръководство на парите и вложението, и техните препоръки да ни доведат до фалит. В моята процедура не са малко случаите, в които хора са изгубили огромни суми, тъй като са се доверили на техни другари и не са потърсили второ без значение мнение.

Други несъответствуващи източници на финансова информация са хора, които имат интерес да ни продадат техните артикули. Няма по какъв начин да се справедлив, в случай че комисионната ти зависи от това да убедиш индивида насреща да си купи твоето решение. В 9 от 10 случая това е най-печелившия артикул за продавача, само че не и за клиента. Ще се оправим с този зложелател, в случай че проявим малко песимизъм и сериозно мислене. Подходящи въпроси, които да се зададем са: Кой е този човек? Какъв е неговия интерес? Прави ли това, което „ проповядва “ или единствено се пробва да ми продаде нещо?

Враг № 2 Промоциите и разпродажбите

Отне ми доста време, с цел да схвана, че промоциите са един от най-големите ми врагове по пътя към триумфа. В самите понижения няма нищо неприятно, само че те ме караха да закупувам повече артикули, в сравнение с ми трябват и по този начин да разходвам повече пари. Ако нямам потребност от нещо, това няма да се промени, в случай че то се предлага на по-ниска цена, нали?

Мога да ви дам доста образци за неща, които сме купили на промоция в нашето семейство и сме ги употребявали единствено по няколко пъти. Най-много от тях са в кухненските ни шкафове. Имаме съвременна сокоизстисквачка (ползваме я рядко, тъй като наоколо има доста заведения да фрешове), пекарна за самун, сандвич мейкър, кухненски робот и други сходни уреди. Когато сме ги купували сме си мислили „ Дай да го вземем. Сега е на добра цена. Ще стартираме да си вършим повече фрешове/домашен хляб/салати “.

Истината е по-различна. Ако нещо в действителност ни би трябвало и го употребяваме постоянно, даже да платим цялостната му цена (и даже някой лев от горната страна за екстри), това е добра покупка и ще се изплати бързо. Ако не ни би трябвало, ще сме хвърлили едни пари напразно с твърдото разбиране, че сме икономисали цяло положение.

Враг № 3 Кредитите за потребителски потребности

Да взимаш заеми за покупка на кола, за лятната отмора, за смарт телефон, за ремонт или да други потребителски цели не е инструмент да ги имаш в този момент (а не след време), а метод на мислене, освен това нездравословен. Проблемът не е единствено в заплащането на лихви, тъй като те в този момент са на исторически най-ниските си равнища. Не са и всички такси и комисионни, които би трябвало да плащаме на банката за периода на заема.

Това, което ни дърпа обратно, когато вземем пари назаем, е мисленето ни единствено за днешния ден, в който би трябвало да имаме всичко. Забравяме за бъдещото ни Аз, което ще би трябвало с години да изплаща взетия заем и да се лиши от доста други неща. Другият проблем е, че влизаме с двата крайници в омагьосаната въртележка и месечния цикъл от заплата до заплата.

Ще дам един образец, с цел да стане по-ясно. Имаме приятелско семейство с едно дете. Сумата от месечните им заплати е към 2,000 лв., като нямат никакви спестявания. Купиха си нова кола на лизинг, тъй като „ месечната вноска е единствено 700 лв. и може да я плащаме “. Общата цена от над 50,000 лв. даже може и да не са я видели в купчината от документи, които са подписали. И това е единствено цената на автомобила.

Враг № 4 Отлагането

Не инцидентно отлагането е измежду най-големите врагове на нашите персонални финанси. То може да се съпостави с потреблението на кредитна карта – доста е занимателно, до момента в който не получим сметката за заплащане. Интересно е, че в множеството случаи отлагаме значимите за нас неща, а тези, които ни носят задоволство незабавно не ги бавим доста.

Ако приказваме за пари, две са главните неща, за които хората все не намират време и те се изместват надалеч в бъдещето. Първото е спестяването, а второто е вложението. Както е ставало въпрос и в други мои публикации, да заделиш пари (вместо да ги изхарчиш веднага) е доста мъчно решение. По тази причина то се отсрочва за „ когато получавам по-висока заплата “, „ когато изплатим заема “ или за „ когато му пристигна времето “. Цената на това е висока – финансови проблеми, живот от заплата до заплата и ниска държавна пенсия.

Второто нещо, което хората доста постоянно отсрочват е да стартират да влагат. Тук оправданията, които съм чувал са: „ Много е комплицирано и нищо не разбирам “, „ Има риск и мога да изгубя парите си “ и други сходни. Резултатът е явен – инфлацията изяжда с времето покупателната дарба на парите в банките и след години със спестяванията ще може да си купим по-малко неща от момента на депозирането им.

Враг № 5 Евтиното излиза скъпо

Като българи, най-големите ни страхове са да не настинем и да не се минем. И двата са свързани с неприятното възприятие да даваш пари, като тук изключвам стоките от първа нужда като алкохол, цигари, талончета за лотарията и фрапета по гръцките плажове. Ако оставим шегата и иронията настрани, всеки желае да получи максимума за парите, които дава и е изкарал с (много) труд. Въпросът е, че в някои случаи изпадаме в крайности и търсим постоянно евтиното, а още по-добре безплатното, а това вреди съществено на нашите персонални финанси.

Мога да дам доста образци, само че всеки от нас има най-малко по една история, в която си е купил нещо на ниска цена, само че то се е оказало нискокачествено. Или случай, в който сме дали малко повече пари, само че си е заслужавало. Всичко е въпрос на цели. Аз диря стойност, а не цена. Преди си мислех, че те постоянно са свързани и колкото по-скъпо е нещо, толкоз цената му е по-голяма. Това беше огромна неточност. Цената е просто число, което продавача е поставил на база на някакви негови критерии, а цената е това, което носи даден артикул на мен.

Ще дам един образец. За мен, цената на едни комфортни маратонки е не повече от 100 лв., тъй като аз ги употребявам единствено за тренировки и джогинг в парка. За човек, който ги носи по през целия ден, за същите тези маратонки може да даде и 400 лв. и нагоре, тъй като му носят доста по-висока стойност, в сравнение с мен. Тук ще изтъквам и един сполучлив и богат човек – Уорън Бъфет, който споделя, че цената е това, което плащаш, а цената е това, което получаваш.

Това бяха 5-те съществени врагове по пътя към финансовия ни триумф. Добрата вест е, че силата да ги победим е вътре в нас и това зависи от решенията, които взимаме всеки ден. Тези неприятели няма да тръгнат на открита борба с нас, а ще се опитат с подмолни средства да ни отклонят от пътя, по който сме поели. Нека не им се даваме. Успех!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР