Пътят към членство в ЕС на Република Македония и Албания

...
Пътят към членство в ЕС на Република Македония и Албания
Коментари Харесай

ПЕС: Зоран Заев и Еди Рама заслужиха европейското бъдеще на страните си

Пътят към участие в Европейски Съюз на Република Македония и Албания е централна тематика на координационна среща на левите водачи, която се организира директно преди Европейския съвет на 28 - 29 юни, заяви пресслужбата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

В срещата вземат участие и министър председателят на Македония Зоран Заев, както и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас. Тя се организира откакто външните министрите на Европейски Съюз се договориха по-рано тази седмица, че договарянията с Република Македония и Албания би трябвало да започват през идната година.

Благодарни сме за поддръжката, обявиха министър председателите на Гърция и Македония на срещата на левите водачи в Брюксел.

В прессъобщението на ПЕС се показва, че левите държавни управления в Албания и Македония са дали късмет на двете страни да получат дата за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев съобщи: " Сериозните старания на държавните управления в Тирана и в Скопие да приготвят страните си за старт на договарянията за присъединение към Европейски Съюз най-сетне дават резултат. Това ще бъде от изгода освен за сигурността и стабилността на района, само че и за цяла Европа ".

По отношение на съглашението сред министър председателите Заев и Ципрас по отношение на името на Македония, Станишев акцентира: " Гордеем се, че успяхме да подпомогнем постигането на историческото съглашение сред двете страни след дългогодишните разногласия, в това число и чрез семейството ни на двустранни срещи сред Зоран и Алексис, довели до резултат на лидерската ни среща предишния месец в София. Европейската левица е с тях по пътя им към помиряването и чакаме съглашението да бъде финализирано по този начин, че бариерите пред участие на Македония в Европейски Съюз и НАТО да отпаднат. "

В прессъобщението се показва, че " ПЕС е политическото семейство, което постоянно е подкрепяло европейската вероятност на страните от Западните Балкани, в това число и посредством образуване на събития и срещи през последните години, за усилване на интереса към района и на европейската ориентировка на обособените страни ".

По време на координационната среща Ципрас и Заев благодариха на ПЕС, на европейските комисари от левицата и персонално на Сергей Станишев за поддръжката за постигането на съглашението за името.

В срещата присъединяване взеха и: Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия; Педро Санчес, министър - ръководител на Испания; Удо Булман, ръководител на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката за сигурност; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Марош Шевчович, заместник-председател на Европейска комисия, комисар по Енергийния съюз; Пиер Московиси, комисар по стопански и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз; Карл-Хайнц Ламберц, ръководител на Комитета на районите и други, се показва в прессъобщението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР