Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази

...
Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази
Коментари Харесай

Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока

Пътуването с посока либерализация на пазара на електрическа енергия стартира тази година от 1 юли. От Българска социалистическа партия оповестиха, че има мотив за терзание и по тази причина желаеха либерализацията за семействата да се отсрочи с една година. До 31 март би трябвало да бъде запълнен и дефицитът от 1 милиарда лева във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Основният въпрос за семействата остава по какъв начин и на кого ще плащаме.

" Въпреки че либерализацията следва, от 1 юли за семействата нищо няма да се промени, тъй като това, което действително се случва, е, че пълномощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, в този момент минават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и по тази причина има напрежение ", коментира енергийният специалист Констанца Рангелова в студиото на  " България заран ".

По думите на главния помощник в Института за стопански проучвания към Българска академия на науките доктор Теодора Пенева не е явен механизмът, по който ще се компенсират крайните консуматори и има доста нерешени въпроси, които би трябвало да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електрическата енергия, Рангелова отговори, че шансът е малък и изясни, че се намираме в сензитивен интервал и не мисли, че политическите фигури, които ще вземат участие в процеса на формиране на цената, ще си разрешат скок.

" Единственото, което е проблем за Фонд " Сигурност на електроенергийната система " е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока ", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Дълги години тези пари бяха употребявани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е извънредно значима. Вече сме се забавили с това непрекъснато отсрочване. Ако бяхме либерализирали преди 2021 година, щяхме да сме в доста по-стабилно състояние. Без либерализация електроенергийният бранш е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да създадем, тежките последици ще стигнат до самите консуматори ", съобщи още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР