Пациентите с диагнозата лупус у нас са 3 900 по

...
Пациентите с диагнозата лупус у нас са 3 900 по
Коментари Харесай

Диагнозата лупус се бави с години, а пациентите се сблъскват с трудности в лечението

Пациентите с диагнозата лупус у нас са 3 900 по данни на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година. Заболяването обаче се диагностицира мъчно и постепенно, а след слагането на диагнозата пациентите имат компликации при лекуването, свързани с достъпа до лекарства. Това стана ясно по време на полемика, проведена от Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ) в границите на Седмицата за осведоменост за ревматичните болести в България (13 – 19 май).

Председателят на пациентската организация Боряна Ботева заяви, диагнозата лупус нормално се бави шест години след проявата на първите признаци.

Проф. Доброслав Кюркчиев от Имунологичната лаборатория на Университетска болница “Св. Иван Рилски” изясни, че диагностиката закъснява главно заради обстоятелството, че лупусът е популярен подражател – клиничните му признаци са сходни със признаците на доста други болести. Освен това общопрактикуващите лекари нямат подготовка да го разпознават, а пациентите постоянно пренебрегват болките си, търсят информация единствено в интернет и не се съветват със експерти ревматолози.

“Ние, имунолозите, обаче можем да открием антинуклеарни антитела в кръвта и посредством имунологични проучвания да предскажем проявата на болестта години по-рано. Ето за какво в Имунологичната лаборатория на университетска болница “Св. Иван Рилски” работим по план за ранно разкриване на лупус, синдром на Сьогрен и систематична склероза. В рамките на плана изследваме гратис близки роднини по права линия на пациенти с тези три болести. Търсим антинуклеарни антитела у сестри, майки, баби и дъщери на към този момент диагностицирани пациентки. Проектът е ориентиран главно към дамите, тъй като те най-често страдат от тези болести. Съотношението по отношение на засегнатите мъже е 9:1. Но планираме да разтеглим проучванията и измежду роднините мъже”, изясни проф. Кюркчиев.

Пациентите с лупус сигнализираха, че от края на 2018 година мъчно намират на пазара съществени лекарства за терапия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР