Пациентите от белодробната болница във Варна ще бъдат пренасочени към

...
Пациентите от белодробната болница във Варна ще бъдат пренасочени към
Коментари Харесай

Казусът белодробна болница във Варна: МЗ ще праща пациенти с туберкулоза в други градове

Пациентите от белодробната болница във Варна ще бъдат пренасочени към други градове.

Това е решението, което предлага Министерството на здравеопазването, откакто обстановката в профилираното лечебно заведение стана напълно сериозна и то остана без ток, а пациентите бяха пуснати да се лекуват по домовете им.

По-рано през днешния ден работещите в болничното заведение излязоха на митинг като затвориха краткотрайно пътя сред Варна и село Константиново. Лекари, медицински сестри и санитари желаеха Общинският съвет на Варна да вземе решение да покрие задълженията на болничното заведение от 700 хиляди лева Персоналът не е получавал 10 заплати.

Д-р Петър Петров, завеждащ стационарно поделение, изясни, че след спирането на електричеството към този момент не могат да бъдат обезпечавани обикновени битови условия за болните и те са пуснати да си вървят, като са им дадени медикаменти.

Микролабораторията обаче не работи, не са вземани контролни проучвания от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват близките, добави Петров. Според него Община Варна не е помислила за хората, спирайки финансирането на лечебното заведение.

За болните няма опция, няма къде да се лекуват, изясни лекарят. Той разяснява още, че поради спрения ток сега е прекратено издаването на всевъзможни документи, в това число ориентиране към ТЕЛК.

В позиция от Общинския съвет обявиха, че са подготвени да изплатят заплатите, само че останалите отговорности би трябвало да се покрият от страната.

" Те са напълно свързани с лечебната активност, която се финансира от държавния бюджет ", се споделя още в позицията оттова.

За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болничното заведение над 3,5 милиона лв. за покриване на насъбрани отговорности. Въпреки многократните апели към министерството на опазването на здравето, няма повишение на дотацията за нейната работа

И тук прехвърлянето на топката продължи. От Министерството на здравеопазването дадоха отговор, че болничното заведение е общинска, а дотацията от страната, която ѝ се поставя, ѝ е била изплатена в точния момент. На сходен принцип на работа били и други лечебни заведения в страната, само че единствено това било достигнало до сходно положение, било " въпрос на мениджмънт, на надзор ".

Пациентите от Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Варна ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения.

Това сподели в ранния следобяд пред публицисти доцент Момчил Мавров, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

Той не пропусна да подчертае, че МЗ не е принципал на болничното заведение.

" Няма по какъв начин да знаем каква е политиката и какви са желанията на Община Варна във връзка с това лечебно заведение. Няма по какъв начин ние да преценяме вместо Общинския съвет на Варна. "

" Няма механизъм, по който подпомагане да бъде предоставено. Министерството на здравеопазването ще се намеси дотолкоз, доколкото би трябвало да обезпечи лекуване и диагностика за пациентите на лечебното заведение, само че няма по какъв начин да се намеси в работата на Община Варна ", добави той.

По думите му към този момент трябвало да се намеси общината, както и РЗИ-Варна, с цел да се изолират туберкулозноболните.

Вариантите за болничното заведение ще ги разберем след два-три дни, сподели още Мавров. В сряда здравният министър Асен Меджидиев привиква среща с присъединяване на страните, които имат отношение към случая и " тези пациенти да бъдат обслужени в точния момент и пълноценно ".

Идеята на Министерство на здравеопазването все още е болните, които са със съществени белодробни болести, да се пренасочат към други градове като Бургас, Пловдив, София, където имало сходен вид лечебни заведения.

За да даде своя принос в нагнетяването на напрежение, на митинга през днешния ден се изяви и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, който намеси украинските бежанци в тази ситуация, в който община и страна не поемат отговорност за болница със здравни и обществени функционалности.

Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Варна от години е в тежко финансово положение и е на ръба на оцеляването. Още през януари т.г. има сигнали, че обстановката се утежнява, получено уведомително писмо от енергодружеството за спиране на електричеството за неплатени отговорности за 34 000 лева Тогава шефът ѝ Христо Ганчев оповестява, че болничното заведение има общо 115 000 лева отговорности към разнообразни снабдители, в това число и към енергодружеството. 

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР