Пациентите намаляват, а разходите за химиотерапия се увеличават. В същото

...
Пациентите намаляват, а разходите за химиотерапия се увеличават. В същото
Коментари Харесай

Разходите за онкология се увеличават, а пациентите са по-малко

Пациентите понижават, а разноските за химиотерапия се усилват. В същото време доставянето на сложна грижа за хората с онкологични болести остава мит. Това са единствено част от констатациите от разбора на " Индекса на лечебните заведения " за 2018 година. Анализът е изработен на база данните от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дейностите на лечебните заведения в региона на онкологията за предходната година.

Данните демонстрират, че през миналата година 42 лечебни заведения (болници и онкологични центрове) са взели участие в лекуването на пациенти с онкологични болести.

Химиотерапия се е правила в 38 заведения против 41 през 2017 година. През 2018 година общо 31 022 пациенти са минали през химиотерапия, а през 2017 година - 31 878, което е с 856 души по-малко.

В другите заведения броят на пациентите варира от под 20 до над 1 000.

Една от аргументите за тази диспропорционалност е откриването на нови центрове, които занапред ще притеглят пациенти, установи анализът.

Въпреки минималното понижение на броя на лечебните заведения и на пациентите в тях обаче, разноските на здравната каса за лекарства са се нараснали.
От 327 млн. лева за 2017 година те са достигнали 415.713 млн. лева през предходната година, което е с над 88 млн. лева повече.
Повишила се е и междинната стойност на химиотерапията на пациент за годината - от 10 257 лева през 2017 година на 13 400 лева през предходната година.

Докладът регистрира и че продължава да се следи и наклонността за съществуването на обилни разлики в сумите за лекуване, като според от лечебното заведение сумата за терапия може да бъде с към 4 хиляди лева по-ниска.

" На 822 лева възлиза междинната цена на опаковка, която е била употребена за химиотерапия през предходната година, като броят на използваните флакони е 505 334.
Причините за увеличението на разноските за химиотерапия са разнообразни. Една от главните е навлизането на нови лечения, които покачват себестойността на лечението. Успоредно с това обаче не престават да съществуват и редица нерешени проблеми, които съгласно експертите нестимулирано покачват разноските. Сред тях са остатъчните количества при химиотерапия, които се изхвърлят от лечебните заведения, подозренията до каква степен се прави генетично типизиране при назначението на персонализирани лечения и се съблюдават фармакотерапевтичните управления ", написа в разбора.

Почти без смяна остава и картината в страната при лъчелечението. През миналата година от всички 42 лечебни заведения този тип терапия реализират 20 против 21 през 2017 година
Броят на пациентите, които са получили лъчетерапия през 2018 година са били 15 204 против 15 601 през миналата година.

Повишава се оказването на следващо наблюдаване на пациентите. От 30 лечебни заведения, които реализират тази услуга, за година броят им нараства на 33. Пациентите, които са били следени в тях, пък доближава 74 587.

Докладът не регистрира позитивно развиване при палиативните грижи, които образуват последната част от комплексната услуга при онкологичните болести.

През 2018 година едвам 2 151 души са получили палиативни грижи, платени от здравната каса по отношение на 2 181 през 2017 година.

Броят на лечебните заведения, които са предоставяли услугата през предходната година, е бил 19 по отношение на 20 през 2017 година
Реално обаче са функционирали още по-малко лечебни заведения, тъй като в 10 от тях за цялата година са били обгрижени по-малко от 50 пациенти, а годишно потребност от сходни услуги в страната имат над 17 000 души.

Най-много паациенти, минали палиативни грижи, е имало в: УМБАЛ " Св. Марина " във Варна; КОЦ - Враца; КОЦ - Русе; КОЦ - Шумен; КОЦ - Бургас; СБАЛОЗ " Д-р Марко Антонов " - Варна; МБАЛ " Св. Николай Чудотворец " - Лом и други. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР