Пациентите имат право на безплатни профилактични прегледи в рамките на

...
Пациентите имат право на безплатни профилактични прегледи в рамките на
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: На какви безплатни прегледи имат право пациентите

Пациентите имат право на безвъзмездни профилактични прегледи в границите на всяка една календарна година. Това сподели Гергана Николова, персонален доктор, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

При пациентите над 65 години има опция да се слагат противогрипни ваксини. Те са безвъзмездна по стратегия за битка със сезонния грип. " Онези, които са се възползвали, са се убедили в успеваемостта на тази ваксина. Има доста искащи да я употребяват. Сега е моментът за слагането й, а не когато пристигна Коледа и има взрив на болесттите ", предизвестява Николова.

Тази година има и ваксина за битка с пневмококите, които провокират сериозните пневмонии и менингити. Веднъж годишно всяко дете сред 7 и 18 година би трябвало да мине през персоналния си доктор, да се замерят растеж, килограми, гръдна обиколка. Предвидени са и безвъзмездни проучвания, когато детето е на 7, 10, 13 и 16 година На 7, 10 и 13 година се поставят цялостна кръвна картина и проучване на урина на детето. На 16 година се изследват липиден статус и кръвна захар.

Между 30 и 45 – годишна възраст може да се прави кръвна картина един път на всеки 5 година Между 20 и 65 година се изследва цялостна кръвна картина, чернодробни проби и урина. Пациентите, които навършват 40, 45, 50, 55 и 60-годишна възраст в годината, в която си вършат профилактичен обзор, могат да се изследват също за хепатит Б, припомня доктор Гергана Николова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР