Пациенти с Паркинсон, предимно пенсионери, са принудени да заплащат по

...
Пациенти с Паркинсон, предимно пенсионери, са принудени да заплащат по
Коментари Харесай

Пенсионери с Паркинсон плащат по 6 000 лв. след като НЗОК е спряла финансирането на иновативно лечение

Пациенти с Паркинсон, най-вече пенсионери, са принудени да заплащат по към 6000 лева за новаторско лекуване на заболяването, което до предходната година е било покривано от здравната каса, само че финансирането е спряно.

Става въпрос за хората, които се нуждаят от интервенция за имплантиране на устройство за дълбоко-мозъчна стимулация или за замяна на батерията на устройството

Евда Бирова - Кръстева е диагностицирана с Паркинсон през 2006 година Веднага стартира лекуване, което 13 години следва прецизно. С годините обаче резултатът на медикаментите отслабва, а с това и положението ѝ се утежнява.

През 2019 година Евда се среща с доктор Минкин, който ѝ показва новаторски метод в лекуването на заболяването - дълбока мозъчна стимулация - способ за облекчение на признаците на хората с Паркинсон. И връща вярата за естествен живот на Евда.

" Той ми предложи този вид. Имаше известни проблеми тогава със заплащането. Но някъде за месец-два се уредиха нещата със Здравната каса и тази интервенция, която е доста скъпа, в действителност стана налична... за множеството хора, които имат потребност от нея ", споделя Евда Любенова Бирова - Кръстева.

" В началото резултатът беше замайващ, т.е. - тя ходеше доста по-добре, имаше доста по-добри придвижвания, безусловно сама се обслужваше. Почти нямаше офф моменти ", споделя щерка ѝ Мария Кръстева.

В края на предходната година, обаче, положението на Евда се утежнява поради изразходваната батерия на устройството. В края на декември фамилията на Евда подхваща стъпки за замяна на батерията.

През януари месец тази година е планувана процедура. Евда, обаче, схваща, че от началото на годината НЗОК към този момент не покрива тази активност. И стартират огромните терзания, тъй като фамилията няма финансовата опция.

" За хората, които към този момент са създали тази крачка - да си вграждат устройството за дълбока мозъчна стимулация, за жалост, с изключение на да съберат парите, различен вид няма. Аз се надявам за нас или най-малко за бъдещите пациенти, които се нуждаят от дълбока мозъчна стимулация или пък от промяна на батерията след към този момент направена намеса, Касата да покрива всичко - да покрива и консумативите, да няма такива огромни заплащания, тъй като множеството хора, които се оперират са пенсионери по възраст или по болест и сумата е непостижима ", споделя Мария Кръстева, щерка на Евда.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР