Пътната агенция получи тол системата от изпълнителя през август, когато

...
Пътната агенция получи тол системата от изпълнителя през август, когато
Коментари Харесай

Две седмици преди планирания старт на тол-системата пак има неясноти

Пътната организация получи тол системата от изпълнителя през август, когато тя в действителност трябваше да проработи.

© Цветелина Белутова Крайният период за мнения и оферти по цените за тол системата изтече през днешния ден - 12 февруари. Цените ще би трябвало да се одобрят скорострелно от Министерски съвет, защото събирането на таксите от тежкотоварни коли би трябвало да стартира на 1 март 2020г.

В същото време, макар множеството отлагания и уточнения, след среща на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) с превозвачите тази седмица стана ясно, че те още не са софтуерно готови за началото на тол системата. Причината е, че няма по какъв начин да си набяват устройства за таксуване за тежкотоварните коли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой предлага устройства за камионите

Интересен факт е, че единственият снабдител, който предлага бордови устройства (на австрийската компания Kapsch) към този момент е " Интелигентни трафик системи ". Това е компанията, която имаше (умишлено или не) привилегия в процеса по продажба на винетки, защото беше сключила контракт още преди да бъде разгласен състезанието за Национални снабдители на услуги. Kapsch пък е компанията, която построи тол системата.

Теоретично, най-малко още един снабдител може да продава бордови устройства - " Конкорд смарт инфраструктура ", който през януари " мина сполучливо интеграционните проби от край до край за оперативна съгласуемост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние ", както заяви тогава АПИ. Не е ясно дали вторият снабдител предлага бордови устройства и в случай че да дали още веднъж са на Kapsch.

На този въпрос пътната организация отговори, че тя " няма ангажимент към разпространяването на бордови устройства ", а тоава е работа на националните дистрибутори. От АПИ не прецизираха какъв брой устройства дават отговор на условията, които сами са задали, с цел да стане ясно дали не са прекомерно характерни.

Така или другояче превозвачите обаче не могат да сключат контракти с доставчиците, които оферират устройства, написа mediapool.bg, тъй като няма утвърдени цени към момента. Това ще се случи най-рано след седмица, когато е идващото съвещание на Министерски съвет. Не е ясно и какъв брой тъкмо костват тези устройства, стана ясно от думите на ръководителят на Българското обединяване на водачите Христо Радков пред Bulgaria ON AIR, като инвестицията би трябвало да се възнамерява прекомерно бързо.

Другите разновидности за заплащане са посредством марушрутна карта или посредством GPS тракер. Компаниите, които оферират GPS услуги, обаче отново би трябвало да минат през частните национални снабдители, а не могат да подписват контракти непосредствено с АПИ или с водачите. Тази смяна беше направена също в придвижване и ограничи конкуренцията в бранша.

Малки цени, неразбираеми доходи

Агенция " Пътна инфраструктура " предложи едни такси през ноември, само че след, през януари, това внезапно ги понижи поради закани от митинги на транспортния отрасъл. В разгара на рецесията с неналичието на вода в Перник държавното управление евентуално реши да не си навлича спомагателни неприятности и след среща с премиера Бойко Борисов превозвачите получиха по-малък обсег на платените пътища и по-ниски такси. За второкласните пътища пък изобщо няма да се заплаща.

Ако има данни, че заложените доходи от 450 млн. лева за тази година няма да се изпълнят, три месеца след въвеждането на таксите ще има преразглеждане на размера им.

Какво следва

Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ изясни, че е почнало монтиране на пътни знаци, които ще отбелязват пътищата с таксуване за разстояние. " Знаците са налични, създадени са. Самият знак е признат със подобаващ нормативен документ, тъй че всички тол сегменти ще бъдат обозначени напълно вярно ", сподели той, сицитиран от в. " Сега ". Защо се е чакало то февруари 2020г., с цел да се случи това, не е ясно.

Непрестанните промени в уредбата на тол системата и неналичието на поредност подсказват за неприятна подготовка. Най-вероятно въвеждането на тол системата от 1 март ще бъде придружено от нови въпроси и ще създде безпорядък, сходно на това, което се случи при въвеждането на първия стадий от системата - електронните винетки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР