Първото проучване за определяне на количеството животински видове, която котките

...
Първото проучване за определяне на количеството животински видове, която котките
Коментари Харесай

Много ефективни убийци: Котките се оказват опасна заплаха за някои редки видове

Първото изследване за установяване на количеството скотски типове, която котките употребяват в международен мащаб, демонстрира, че „ благите писани “ оказват доста влияние върху дивата природа , написа „ Гардиън “.

Котките може и да са обожавани домашни любимци на хората, само че те са и доста ефикасни убийци , сочи изследване, което демонстрира, че те изяждат над 2000 типа в международен мащаб - в това число стотици, които са от голяма важност за опазването на природата.

След опитомяването си преди 9000 години домашните котки са се популяризирали на всички континенти като се изключи Антарктида. В публикацията, оповестена в Nature Communications, откривателите ги дефинират като " едни от най-проблемните инвазивни типове в света ".

" Нашето проучване хвърля светлина върху хищническите привички на един от най-успешните и необятно публикувани инвазивни хищници в света ", пишат в публикацията откривателите, ръководени от Кристофър Лепчик от университета в Обърн, Съединени американски щати.

В менюто на хищника участват птици, бозайници, инсекти и влечуги . 17 % от тях са обект на природозащитно внимание съгласно проучването, което е първото , в което се прави количествена оценка на хранителния режим на котките в международен мащаб.

Общо котките изяждат 981 типа птици, 463 влечуги и 431 бозайници - към 90 % от употребяваните типове . Установено е, че те се хранят и със 119 типа инсекти и 57 типа земноводни.

Котките са изключително нездравословни на островите , където изяждат три пъти повече типове, които са обект на запазване, спрямо континентите. Известно е да вземем за пример, че са изяли типове, които към този момент са изчезнали в дивата природа, в това число новозеландския скален кеклик от остров Стивънс и новозеландския пъдпъдък.

Смята се, че единствено в Австралия котките убиват повече от 300 милиона животни годишно, а природозащитни организации приканват котките да се държат в затворени пространства. На някои места са въведени забрани за котки. В югозападния немски град Уолдорф на хората е подредено да държат котките си затворени в продължение на три месеца напролет, с цел да се отбрани застрашената популация на гнездящите по това време гребенести чучулиги.

Говорител на Кралското сдружение за отбрана на птиците (RSPB) съобщи: " Поставянето на звънчета на нашийниците им или държането на котките вътре през нощта са елементарни способи да се понижи броят на уловените от тях диви птици и други диви животни. Ултразвуковите устройства също могат да бъдат безопасен, само че ефикасен метод за понижаване на времето, което котките прекарват в градините.

" Освен в градините, хищническият инстинкт на котките може да аргументи особени проблеми на уязвими и лимитирани популации от птици, по-специално на птици, които гнездят ниско над земята или на земята ", споделя представителят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР