Първото лекарство за забавяне на болестта на Алцхаймер – леканемаб

...
Първото лекарство за забавяне на болестта на Алцхаймер – леканемаб
Коментари Харесай

FDA одобри първото лекарство за забавяне на болестта на Алцхаймер

Първото лекарство за закъснение на заболяването на Алцхаймер – леканемаб – получи цялостното си утвърждение от Американската организация по храните и медикаментите (FDA). Леканемабът разгражда токсичните протеини в мозъка, виновни за признаците на заболяването на Алцхаймер, и разрешава на пациентите да „ завоюват време “. Но участниците в клиничните проби са имали съществени странични резултати.

През месец януари продуктът Leqembi на японската фармацевтична компания Eisai получи утвърждението на FDA. Пълното утвърждение би трябвало да докара до понижаване на цената на лекарството, което коства 26 500 $ за годишен цикъл от 24 инжекции.

Leqembi е комерсиалното название на лекарството lecanemab, което е пробно моноклонално антитяло за разграждане на скупчванията на токсичните протеини в мозъка, за които се смята, че са виновни за невродегенерацията при заболяването на Алцхаймер. Антитялото се свързва с натрупванията на бета-амилоиден протеин, като предотвратява образуването им и в някои случаи унищожава към този момент съществуващи натрупвания.

По време на клиничното проучване, траяло 18 месеца, при приемащите леканемаб когнитивният спад е бил с 27% по-нисък спрямо тези, които са приемали плацебо. Антитялото се ползва интравенозно два пъти месечно. Приемът на лекарството, въпреки и да не е пълноценно лекуване, може да даде на хората в ранен етап на заболяването на Алцхаймер повече време да останат самостоятелни, да поддържат връзка с околните си и да вършат нещата, които обичат, настояват разработчиците.

Лекарството има евентуално съществени странични резултати, които към този момент са доста по-малко. Около 13% от 1795-те участници в клиничните проби са имали мозъчен оток или кървене. Леканемабът изисква наблюдаване с мозъчно сканиране и е по-опасен за хората, които одобряват и медикаменти за разреждане на кръвта или са генетично предразположени към развиване на заболяването на Алцхаймер.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР