Първото издание на фестивала Варуша Юг започва на 19 август,

...
Първото издание на фестивала Варуша Юг започва на 19 август,
Коментари Харесай

Всички пътища във Велико Търново минават през "Варуша"

Първото издание на фестивала " Варуша Юг " стартира на 19 август, ще предложи десетки събитие и е знак за високото равнище на общностна самодейност във Велико Търново. " Не започваме от нулата, просто споделяме концепциите с по-широк кръг от хора и предизвикваме повече страни да си сътрудничат. " Все по-често ще са събитията в новото пространство на ТАМ - тогавашният Клуб на дейците на културата, който мина през двугодишен ремонт Фестивалът работи и по облагородяването на плажа на река Янтра, която към този момент си има и открита дървена сцена
За търновци това е просто " остарялата част ", за от ден на ден хора от това лято улиците в нея ще са известни като " Варуша Юг " - име, което е действителното административно наименование на южната част на квартал " Варуша ", само че през годините рядко се е употребило. Доскоро. Екипът зад културния център с десетгодишна история ТАМ, почнал като бар и развил се като съществена организационна мощ за културни събития във Велико Търново, работи по първото издание на фестивала " 48 часа " Варуша Юг " (19 - 21 август) .

Програмата ще включва няколко открити подиуми, концерти и празненства с български и задгранични диджеи и групи, исторически разходки, отчасти затваряне на трафика за коли.

Галин Попов, съосновател на ТАМ и една от главните фигури на културната сцена в града, е уверен в бъдещето на плана най-много тъй като той е плод на динамичности, които по този начин или другояче градът има. " Нашата задача не е сложна - консолидираме един развой, който по този начин или другояче се случва. Не започваме от нулата, просто споделяме концепциите с по-широк кръг от хора и предизвикваме повече страни да си сътрудничат ", споделя Галин, който работи по концепцията за фестивала от година и половина - още при започване на 2021 стартира самодейността " Отворен град " с поддръжката на стратегия " Еразъм+ ", в която е отправена отворена покана за обмяна на хрумвания от всички заинтригувани от бъдещето на града.
Реклама
Отдадеността на Галин проличава даже преди да стартира да споделя за фестивала: той даже има цветна татуировка, на която са изобразени няколко остарели търновски къщи и думите " Варуша Юг ". След дейната работа на ТАМ през последното десетилетие Попов вижда построено доверие сред всички, които развиват изобретателни планове и бизнеси в града.

За първите осем години екипът работи, без да кандидатства, и разчита на планове и обществено финансиране - за Галин това е един нужен интервал, който ги кара изцяло да се отдадат на креативна независимост и опити в методите си към локалните, приобщаването на чужденците в града, публиката от София и Букурещ, които също е във фокуса им. Сегашната поддръжка на общината към фестивала и построяването на публично-частно партньорство идва, откакто към този момент е положен труд за насърчаване на интерес към плановете на ТАМ. " Доказахме, че си вършим работата, когато се захванем с нещо. "
Фотограф: Надежда Чипева
Границите на квартала са от началото на ул. " Стамболов " и отбивката от Старата чаршия, стигат до улица " Опълченска " и брега на река Янтра. В този ареал са новото пространство на ТАМ - тогавашният Клуб на културните дейци, който от 2020 екипът усърдно реновира, откакто няколко години пространството не е използвано; изложба Narrativa на художника и дизайнер Ганчо Ганчев, която напълно скоро отваря порти и ще е подготвена за началото на фестивала; залепено за нея е едно от свежите попълнения в града през последните няколко години - кафенето Samurai; магазинът за вино Vino Veritas (на граница с " Варуша Север " е и крафт биреният бар Zavera), галерията за модерно изкуство Heerz Toya на норвежкия художник Ларш Нордби, както и някои от ветераните в града като ресторанта и хостел " Малкия Интер ".

" Това каре си има лична атмосфера - няколко галерии и студиа на художници, новото пространство на ТАМ. Това скупчване на десетина местоположения за образни изкуства го няма на никое място с изключение на в София и Търново ", споделя Галин Попов.
Реклама
Има и струпване на историческо завещание. Тук са учреденото през 1869 година читалище " Надежда " и Националният архитектурен музей, който е в положително положение, само че не работи от близо 30 години и ще отвори за първи път за фестивала с поддръжката на Съюза на архитектите.

Това, което отличава " 48 часа " Варуша Юг ", е и представянето на планове, които не са еднодневки, а ще имат напълно действително отражение върху културния и обществения живот в града в близко бъдеще.
От ТАМ до КДК и назад
ТАМ, сърцето и централата на " Варуша Юг " стартира като бар на другия завършек на центъра през 2013 година Устоява на компликациите около пандемията и последвалите ограничавания по новаторски метод: ускорява наличието си в платформата за групово финансиране Patreon и се мести в къща, която от дълго време е фантазия за екипа: някогашният Клуб на дейците на културата (КДК) на ул. " Велчо Джамджията " 16 във " Варуша ".

До 2016 на първия етаж на Клуба се е помещавал италиански ресторант. През лятото на 2020 се дава начало на акцията #БъдещезаКДК, дворът, който гледа към купола на издигнатата през 1872 година от Кольо Фичето черква " Св. св. Константин и Елена ", се трансформира в място за кинопрожекции, а ремонтът на къщата, проядена от разнообразни течове и влага, стартира. Две години по-късно мястото е обживено.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Градове 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Компании Реклама
Този уикенд може да бъде забелязан танцовия филм, както и работата " Меланхолия " на художника Красимир Русев, част от продължаващата към този момент няколко години самодейност на кураторката Мартина Йорданова " 1м2 Изкуство ". На 9 юли най-новата си образна книга ще показа художничката от Габрово Невена Екимова.
Вътрешното пространство на Клуба на дейците на културата, в този момент ТАМ Фотограф: Лина Кривошиева
Горните етажи, които в близко бъдеще могат да бъдат употребявани за гостувания на актьори и насърчаване на резидентни стратегии, са до наскоро недокоснати от времето след 1989 година Освен папки с протоколи от събирания на клуба, картини, които занапред би трябвало да индексират, те намират и 16 албума със фотоси, които са предадени на историческия музей. По всяка възможност клубът е бил и обществена точка за сътрудниците на Държавна сигурност, а близкият до властта публицист Емилиян Станев е имал интензивно присъединяване в събитията в града. До огромна степен клубът е бил всичко, което не е в този момент: достъпът до него е бил на йерархичен принцип, имало е обособен достъп за съответните етажи.

Въпреки нежеланието на огромната част от живите до през днешния ден чиновници или техни родственици да приказват по тематиката доктор Зорница Драганова и арх. Веселин Алексиев се впускат в изследвания на историята на постройката. На 11 юни те направиха презентация на откритото досега.

Изследването им включва изследване на архивни материали, работа на терен с параметрите на физическото пространство, с цел да се проследят измененията в него, и осъществяване на изявленията с членовете и хора от околните му кръгове.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Зорница Драганова споделя, че сходни клубове стартира да действат в България като " държавна метаорганизация " от 1967 година насам с решение на IX конгрес на Българска комунистическа партия, а задачата е поощряване на трудовите колективи и локалните създатели, прецизно образуване на празнувания. През 70-те към този момент има над 40 сходни пространства.

" Документите ни споделят да вземем за пример, че през 1970-1972 година съществена задача на клубовете в цялата страна е другарско състезание за това кой клуб ще провежда най-запомняща се и зашеметяваща серия събития във връзка 100-годишнината от рождението на Ленин. Също по този начин има тясно обвързване на клубовете с подготовката на Х конгрес на Българска комунистическа партия и честването на 90 години Георги Димитров, както и сближение към политиката на партията под лозунга " Повече измежду народа, по-близо до живота ". Днес е мъчно да си го представим, само че дружно с нареждането да се провежда общоградска конференция на тематика " Ленин за партийността в изкуството " партията пуска лист от тъкмо 16 източника за приготовление на отчетите в нея. "

Според Драганова, в случай че се филтрира пропагандният фактор, пространството е предписание това, което и сходни места вършат по принцип: срещи на актьори, работещи в разнообразни сфери, разширение на публики, изява на неутвърдени млади създатели, разпространение на творби, полемики по филми и книги, улеснение на връзката сред преподаватели и студенти на по пиво и по този начин нататък.
Отчет на активност, начинания в респект на Георги Димитров и среща с актрисата Невена Коканова - част от откритите в Клуба на културните дейци архиви
Интересен миг е, че макар че клубът е толкоз покрай държавните структури, е имало и сериозна секта, която се е обединявала към механата. " В механата на клуба, наричана през годините съгласно изменящите се езикови моди " бирхале ", " кафе-аператив " или просто " заведение ", се е формирала гласност " под радара ", постоянно сред натиска на партийните наставления и отговорности и опцията да се избяга от тях в нещо като предпазено клубно пространство. "

Периодично е въвеждан и клубен пропуск, който е употребен за попречване на " непристойни изяви " измежду артистичните среди, само че е и работил за надзор над хора, чието наличие е нежелано по политически аргументи. " КДК във Велико Търново се оказва пресечна точка за първите стъпки на тогава младите актьори и опита на одобрените. А доста от тях познаваме или най-малко помним и в този момент. Мястото може да бъде ключ в проучването на политиките и личностите в областта на културата въобще ", споделя Драганова.
Изоставената баня от османско време във " Варуша Юг " На плаж в Търново
Има и места, към които занапред могат да се генерират хрумвания: в квартала и покрай Янтра има изоставена турска баня от времето на османското господство, която елементарно може да подминете, в случай че някой не ви уточни желязната врата към нея, както и изоставеният Пансион за децата на жп служащите, образец за предвоенен модернизъм, издигнат през 1932 година и с над 800 кв.м повърхност със зелено пространство, които са оставени на времето.

Една от най-амбициозните хрумвания на ТАМ е облагородяването на плажа към река Янтра и улица " Крайбрежна ", а построяването на открита сцена напълно покрай водата е към този момент съвсем приключено - ТАМ дружно със съдружие " |Не|Формално ", самодейностите TarnovoRUNS и " Доброволно почистване Велико Търново " ще се опитат да трансфорат сцената към реката в добър образец за поддържане на обществено пространство с общи старания. Те градят проекти в границите на placemaking метода: обосноваване на хората групово да (пре)осмислят и (пре)създават обществени пространства, които да бъдат центърът на всяка общественост, а посредством изобретателни намеси в пространството то да се развие от единствено себе си.

През последните месеци доброволците към този момент са обособили място, на което да бъде развивана градина, заравнени и изчистени са коренища и останки.

" Когато сме имали събития, в които хората би трябвало да предложат хрумвания за развиването на квартала, те постоянно се тормозят и си мислят, че би трябвало да предложат нещо, което ще промени света. Но от време на време един пън с два стола може да е нововъведението, от което едно място се нуждае ", споделя Галин Попов.

Повече за програмата на фестивала, лицата и самодейностите в града на varushasouth във и.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР