Първото дарение от колекцията "Светлин Русев" представя Националната галерияПървото дарение

...
Първото дарение от колекцията "Светлин Русев" представя Националната галерияПървото дарение
Коментари Харесай

Първото дарение от колекцията "Светлин Русев" представя Националната галерия

Първото подаяние от сбирката "Светлин Русев" показва Националната изложба
Първото подаяние от сбирката "Светлин Русев" показва Националната изложба в галерия "Дарения 2015-2018", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Експозицията включва видово и стилово разнородни произведения от разнообразни столетия и може да бъде прегледана до 21 февруари в Двореца.

"Изложбата е една забележителна колекция от творби, които са станали част от сбирката на Националната изложба с помощта на дарителския жест ”, сподели Боряна Вълчанова, куратор на изложбата.

Вълчанова дефинира като опция обществено да се разгласят имената на донорите, през посочения интервал и да се изрази признателност за проявената от тях благотворителност към Националната изложба.

Националната художествена колекция води началото си още от Народния музей, който се образува и дообогатява от дарения. Днес Националната изложба има над 42 хиляди творби на живописта, скулптурата, църковното изкуство и приложните изкуства, за които описа още кураторът.

Значителен брой от тях са дарения от български и задгранични институции и частни колекционери, от художници и техните наследници и от ценители.

През последните 3 години в сбирката са постъпили над 360 нови творби. В изложбата "Дарения 2015-2018" са показани към 50, от които огромна част не са представяни пред аудитория. Произведенията са видово и жанрово разнородни, на разнообразни генерации художници, само че всеки един от тях е оставил трайни следи в света на изкуството. Някои от творбите са част от непрекъснатата експозиция в "Квадрат 500", а други са съхранявани в депата на Националната изложба.

На изложбата е показано и първото подаяние от сбирката "Светлин Русев". То е част от сбирката на Националната художествена академия с помощта на неговите наследници-дъщерите му Ралица и Милкана Русеви. Това е скулптурна комбинация, която е на огромния български ваятел Иван Лазаров от 1915 година, със заглавие "Пак на война".

Боряна Вълчанова спорели, че е имало създатели, които не са съумели да придобият, само че постоянно имат желанието да попълнят своите сбирки с нови и нови творби. Скулптурата ще бъде част и от непрекъснатата експозиция на галерията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР