Първото 3D сърце е с размерите на заешко сърце, но

...
Първото 3D сърце е с размерите на заешко сърце, но
Коментари Харесай

Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце!

Първото 3D сърце е с размерите на заешко сърце, само че е основано с биологични материали на пациента.
Досега учените са съумели да отпечатат единствено елементарни тъкани без кръвоносни съдове. „ Това е първият път, когато някой сполучливо е проектирал и отпечатал цяло сърце, цялостно с кафези, кръвоносни съдове и камери ", споделя професор Тал Двир от Университета в Тел Авив.

Трансплантацията на сърце понастоящем е единственото лекуване за пациенти с краен етап на сърдечна непълнота. Предвид сериозния дефицит на сърдечни донори, нуждата от създаване на нови подходи за възобновяване на болното сърце е повече от наложителна.
„ Това сърце е направено от човешки кафези и характерни за пациента биологични материали, а в нашия развой те служат като биомастило, вещества от захари и протеини, които могат да бъдат употребявани за 3D щемпел на комплицирани тъканни модели ", споделя проф. Двир. „ Хората са съумели да отпечатат 3D структурата на сърцето и преди, само че не и с кафези или кръвоносни съдове. Нашите резултати демонстрират капацитета на метода ни за планиране на персонализирана промяна на тъкани и органи в бъдеще. "
„ На този стадий нашето 3D сърце е малко, с размер на заешко сърце ", изяснява проф. Двир. „ Но по-големите човешки  изискват същата технология. " Според професор Двир, потреблението на характерни за пациента материали е от решаващо значение за сполучливото планиране на тъкани и органи, тъй като по този метод се отстрани риска от отменяне на импланта, което заплашва триумфа на такива лекувания.

„ Вероятно след 10 години ще има принтери за органи в най-хубавите лечебни заведения в света и тези процедури ще се правят рутинно ", добавя проф. Двир.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР