Първоначално решението на Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване

...
Първоначално решението на Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване
Коментари Харесай

Социолози за недействителните бюлетини: Трябва обстоен анализ защо има толкова много

Първоначално решението на Централната изборна комисия да анулира машинното гласоподаване разсъни паника , че може да бъде подкопано доверието във вота, само че това може да докара и до решението на повече жители да не излязат и да не упражнят правото си на избор , разяснява Светлин Тачев от „ Галъп “ в ефира на „ NOVA “. Той прикани хората да излязат и да гласоподават .

Същевременно Димитра Воева от „ Тренд “ означи, че през миналите години общественото говорене е трансформирало машините в единствен поръчител за честността на вота. Според нея обаче нито устройствата, нито хартиените бюлетини, могат да подсигуряват честността. Една от гаранциите е екзитпола .

И Воева, и Тачев са на мнение, че би трябвало да се проучва обширно за какво има толкоз доста недействителни бюлетини .

Когато вотът се организираше единствено с хартиени бюлетини имаше няколко паравани , зад които това да се случва, а в този момент е единствено един и това може да забави изборния развой, предвижда Воева. По думите й отчитането на вота ще бъде по-лесно , тъй като няма да се броят гласовете от машина и хартия. Тачев посочи, че спекулациите могат да бъдат преодолени , когато има по-висок избор.Социолози за недействителните бюлетини: Трябва обширен разбор за какво има толкоз доста

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР