Първоначалната цел в Косово, също както и в Босна и

...
Първоначалната цел в Косово, също както и в Босна и
Коментари Харесай

Насилието в Косово създава нежелана от НАТО и Европа криза

Първоначалната цел в Косово, също както и в Босна и Херцеговина, където са ситуирани по-малобройни елементи на НАТО, беше задачата на алианса да се изтегли още през 2000 година и ръководството да бъде предадено на Организация на обединените нации и на косовските управляващи.

Вместо това в този момент НАТО изпраща още 700 военнослужещи, в случай че не и повече, с цел да подсилят контингента й от 4000 души.

Миналата седмица в гр. Звечан избухнаха конфликти, при които бяха ранени повече от 30 натовски военнослужещи от Унгария и Италия. Това сякаш беше най-сериозният случай в годините след войната. Вниманието остава концентрирано върху селищата в Северно Косово с преобладаващо сръбско население, които се трансформират в огнище на напрежение, до момента в който НАТО и западните съдружници са се фокусирали върху войната в Украйна.

Косово получи самостоятелност през 2008 година, съвсем десетилетие откакто албански бунтовници се опълчиха на сръбското ръководство. Сърбия към момента счита Косово за своя територия и упреква Прищина в неуважение на правата на сръбското малцинство.

Напрежението се ускори след изборите през април, които бяха бойкотирани от етническите сърби. В резултат на това в четири региона в Северно Косово с преобладаващо сръбско население бяха определени кметове и общински съветници, които са етнически албанци.

Преди към две седмици те встъпиха в служба, в случай че изборната интензивност беше едвам 3,5%. Този ход провокира рецензии от страна на Съединени американски щати и Вашингтон реши да приключи присъединяване на Прищина в обучение на НАТО.

Миналата седмица избухнаха конфликти, откакто косовските управляващи, съпровождани от натовски военни, поеха контрола върху гражданските служби.

В петък западните страни, които са най-силно ангажирани в Косово - Съединени американски щати, Франция, Германия и Англия - осъдиха решението на косовските управляващи да обезпечат силово достъп до общински административни здания в Северно Косово макар апелите да се въздържат от сходни дейности. Западните страни излязоха със взаимно изказване, в което показаха угриженост от решението на Сърбия да увеличи нивото на бойната си подготвеност по границата.

Никога до момента ентусиазмът от усилване на уговорките на Запада в Косово не е бил толкоз слаб. Някои съдружници от години безшумно приканват за преустановяване на задачата на КейФОР. Други се тормозят, че изтеглянето на военните елементи може да докара до цялостно раздробяване на сигурността, като тези опасения се ускориха след безредното евакуиране на Запада от Афганистан през 2021 година

Изглежда, че косовските управляващи са останали глухи за апелите да понижат напрежението. Двете страни не обърнаха внимание и на увещанията да не употребяват подстрекателска реторика. Както държавното управление, по този начин и опозиционните партии на етническите албанци в Косово декларират, че западните страни нямат различен избор, с изключение на да поддържат страната, чиято самостоятелност са признали през 2008 година, макар че възраженията на Русия, Китай и Сърбия попречиха на присъединението ѝ към Организация на обединените нации като суверенна страна.

Някои поданици на Косово упрекват Русия и държавното управление на президента Александър Вучич в съзнателно ескалиране на напрежението. Миналата седмица съветският външен министър Сергей Лавров предизвести по време на визитата си в Кения, че обстановката може да докара до " огромен гърмеж " в сърцето на Европа и още веднъж хвърли виновността за създалата се обстановка върху намесата на НАТО през 1999 година

Успореден развой за военни закононарушения

Вучич съобщи, че предходната седмица е прекарал една нощ дружно със сръбските военни, ситуирани до границата, и че държавното управление му продължава да приканва сръбските сили да бъдат позволени в Косово. Според изискванията на резолюцията на Организация на обединените нации от 1999 година, която контролира наличието на НАТО в страната, това ще изисква единодушието на Алианса, само че към този момент той не дава зелена светлина.

Допускането на сръбски сили съвсем сигурно ще изостри обстановката и в най-лошия случай ще отприщи спор.

Същевременно Вашингтон насочи изключително остри рецензии към управляващите в Прищина.

Американският дипломат в Прищина Джефри Ховение съобщи, че Съединени американски щати " плануват последствия " от опита да се наложат етнически албанци за кметове и " мощно предлагат " на премиера Албин Курти да не подхваща сходни дейности. Вашингтон съобщи, че в отговор анулира присъединяване на косовски представители в огромното военно обучение " Защитник - Европа`23 ", което протича в съгласуваност с НАТО.

При сегашните условия Съединени американски щати " не са въодушевени " да оказват помощ на Косово да реализира по-широко интернационално самопризнание, сподели още Ховение.

Това обаче не освобождава НАТО от уговорките му и по-специално от задачата на КейФОР, която през по-голямата част от последното десетилетие се управлява от Италия в съгласуваност с задачи на Европейски Съюз и Организация на обединените нации.

Ясно е, че командирите на терен са се надявали наличието им да понижи насилието в околните няколко дни, само че казусът не беше подобен с гр. Звечан, който е ситуиран на към 40 километра от Прищина. След като сръбски чиновници напуснаха косовската полиция, НАТО се оказа в нежеланото състояние да би трябвало да поддържа гражданските управляващи, които наподобяват все по-конфликтно настроени.

Конфронтацията настава в миг на все по-голямо комплициране на нещата към първичната интервенция на Алианса.

Бившият косовски президент Хашим Тачи, който е бил почитан пълководец от бунтовническата Армия за избавление на Косово (АОК) по време на спора през 1998 и 1999 година, скоро беше изправен пред съда в Хага по обвинявания в най-малкото частична отговорност за мъчения и убийства, осъществени през този интервал.

Западни представители, служили в Косово, споделят, че АОК безспорно е забъркана в набези против сръбски цивилни, въпреки че бунтовниците евентуално са направили по-малко убийства, в сравнение с сърбите. Според западните чиновници по този начин и не е станало ясно доколко е бил забъркан Тачи.

Избягване на ескалация

Приоритетът на Запада и на НАТО в кратковременен проект евентуално ще е предотвратяването на по-нататъшна ескалация. Навярно те се надяват, че Съединени американски щати и други страни ще окажат напън върху държавното управление в Прищина и ще го накарат да отстъпи. Най-лошият вероятен сюжети планува набези против сърби и още офанзиви против военнослужещи от НАТО.

През първите две години след акцията от 1999 година силите на НАТО се опитваха да държат ядосаните сърби и косовските албанци в град Митровица настрани едни от други. Това е най-голямото сръбско населено място в Косово и властта на косовското държавно управление няма особена власт оттатък северната страна на най-близкия до Сърбия мост.

Миналата година в този район породи изключително мощно напрежение, откакто държавното управление се опита да забрани сръбските регистрационни номера в рамките на Косово. Според косовски публични лица от време на време зараждащите безредици по отношение на това решение са били в допълнение подхранвани от дезинформация в обществените мрежи, за която биват упреквани Сърбия и Русия.

По-широката геополитическа картина е също толкоз объркана. При ръководството на Вучич Сърбия лавираше сред Запада, Китай и Кремъл. По време на пандемията от ковид да вземем за пример Белград купи ваксини от всички тях.

Според систематизиран документ на Пентагона, който беше оповестен преди няколко седмици, Сърбия е изпращала оръжия на Украйна или е обмисляла сходен ход, макар изказванията си за неутралитет и отхвърли си да се причисли към глобите против Русия. Правителството отхвърли изказванията за оръжейните доставки.

Докато се приготвя за годишната си среща на върха, която ще се състои през юли във Вилнюс, НАТО по-скоро ще се надява, че до тогава обстановката в Косово ще се е успокоила. Алиансът надали ще рискува да бъде изтърван фокусът на форума, който е ориентиран най-вече към построяването на отбрана от Русия.

Кремъл може би се надява на противоположното.

Превод: Николай Велев, Българска телеграфна агенция

*Питър Апс е създател на графа в Ройтерс, който написа по въпросите на защитата и сигурността от 2016 година Освен това той е създател на мозъчен концерн " Проект за проучване на XXI век ", а от 2016 година е деятел на Лейбъристката партия и резервист от английската войска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР