Първокурсниците, приети с най-висок бал във всеки един факултет на

...
Първокурсниците, приети с най-висок бал във всеки един факултет на
Коментари Харесай

Наградиха първокурсниците с най-висок бал в МУ-Пловдив

Първокурсниците, признати с най-голям бал във всеки един факултет на МУ-Пловдив,  получиха награди персонално от ректора проф. доктор Мариана Мурджева. Това се случи по време на формалната гала за разкриване на новата образователна година. След награждаването церемонията продължи със алегорично предаване на статуетката „ Щафета на познанието “, която се предава от потомство на потомство всяка година.

„ Вашето образование ще бъде белязано от няколко провокации в публичния и обществения живот в страната и света. Това неизбежно ще даде отражение и върху академичната активност. Надявам се да посрещате с мъдрост и аналитичност несгодите и провокациите, наред с дързостта, любознанието и упоритостта за проучване на образователните дисциплини, и да участвате самоуверено в решение на проблемите ”. С тези думи ректорът на МУ-Пловдив  проф. доктор Мариана Мурджева се обърна към първокурсниците по време на откриването на академичната 2022/2023 година на 15 септември.

На церемонията участваха представителите на държавните институции и локалната власт, измежду които Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката,  Ангел Стоев – регионален шеф на Област  Пловдив, инж. Александър Държиков – ръководител на Общинския съвет в Пловдив, представители на съсловните здравни организации, управленията на висши учебни заведения и академични лечебни заведения в Пловдив и членове на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив.

Поздравителни адреси и цветя за новата образователна 2022/2023 година изпратиха държавни и локални институции, измежду които президентът на Р България Румен Радев, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, ректори на висши учебни заведения от цялата страна, ръководители на лечебни заведения.

Приветствия към студентите и преподавателите насочиха зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, регионалният шеф Ангел Стоев и ръководителят на Студентски съвет Ерай Шакир.

МУ-Пловдив е измежду водачите на здравното обучение в страната, като към този момент четири поредни години печели първо място в образованието по професионално направление „ Медицина “ в Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България.

За следващ път новата образователна година започва с сбъднат 100% банкет държавна поръчка. Общият брой на явилите се на конкурсните изпити кандидат-студенти е 1675. Приетите по държавна поръчка са 721, а признатите в платена форма на образование – 19. Предстои банкет на 520 задгранични студенти, от които 380 ще учат медицина, 120 – дентална медицина, и 20 – фармация.

За 77 години от основаването си университетът е обучил над 65 000 студенти от близо 50 страни от пет континента. МУ-Пловдив е член на Асоциацията на европейските университети EUA и на още 14 интернационалните организации. Erasmus+ сътрудници на Университета са 125 университета от 25 европейски и други страни и това ще даде опция на първокурсниците да вземат участие в студентска подвижност в влиятелни европейски университети. „ От тази година стартираме няколко взаимни стратегии с други висши учебни заведения в страната и Европа. За първи път разкриваме и компетентност по здравна речева патология, в образованието на която ще се включат и американски специалисти ”, сподели още проф. Мурджева.

Традиционният отговор на приветствието на ректора от името на първокурсниците сервира Радослава Ангелова, студентка в първи курс, призната с най-голям бал в компетентност „ Дентална медицина ”: „ Битката за приемането ни в този университет беше първата от многото такива в бъдещото ни развиване. И в този момент не съжаляваме за избора си. Избор, който занапред нататък ще бележи целия ни живот! Съзнаваме новите отговорности, които ни чакат. Знаем, че сме изправени пред нови провокации и сме подготвени да ги посрещнем почтено. В тази нелека задача ще разчитаме на поддръжката на своите преподаватели и по-опитните си сътрудници ”, сподели тя.  

За първокурсниците бяха организирани  срещи по факултети с деканските управления, както и Ден на ориентацията, след което бе спазена още една традиция – всеки нов випуск във всеки факултет на МУ-Пловдив да засажда дърво, като знак на безконечния кръговрат.

Тържественост на всички включени в програмата ритуали придадоха присъединяване на  Военният духов оркестър на Специалните сили под диригентството на лейтенант Венцислав Стефанов и осъществяванията на „ Дуо „ Доминанто “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР