Първият заместник-ръководител на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване

...
Първият заместник-ръководител на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване
Коментари Харесай

Колко ще продължи войната? Висш украински генерал с апокалип...

Първият заместник-ръководител на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на Върховната Рада, генерал-лейтенант Михаил Забродски даде професионална оценка от страна на Киев за вероятностите за ВСУ през идната зимна акция на войната с Русия. Това е отразено в материал, предаден в целокупност от Укринформ и показан без редакторска интервенция от ".



Вече повече от година динамичността на събитията от Отечествената война всекидневно изисква бързи и по опция безпогрешни решения. Въздушните удари по енергийни обекти, нуклеарният шантаж на съперника, ежедневните жертви на фронта и в тила напълно естествено ни принуждават да се съсредоточим върху настоящите задания. Следователно непрекъснатото появяване на нови провокации не разрешава да се гледа в бъдещето. Това обаче не ни освобождава от нуждата да обобщаваме, проучваме и обмисляме идващите стъпки в нашата борба.
Какво ще повлияе на хода на войната в близко бъдеще
Вероятното развиване на обстановката през идващите месеци се дефинира от три много разнородни фактора.

Първо, това е вероятността съветските войски да изгубят или да се изтеглят от оперативния плацдарм на десния бряг на река Днепър.

Второ, много илюзорната през днешния ден, само че не изцяло изключена опция за интервенции на сухопътните сили на съперника от територията на Република Беларус.

Трето, настъпването на зимния интервал, което оказва доста въздействие върху динамичността на военните дейности, изключително в централните и северните региони на Украйна.

Всеки от тези фактори има своята тежест и свои характерности.

Оттеглянето на руснаците от плацдарма при град Херсон по принцип е разумно и даже оправдано за тях по ред аргументи. Първата от тях, несъмнено, е цялата компликация да се обезпечат дейностите на групировката на плацдарма при оперативно обособяване от войските на левия бряг.
Използването на пулсиращи фериботни преходи може да се преглежда като излаз за избран интервал от време. Но това несъмнено не взема решение пълноценното обезпечаване на 18-20-хилядна военна формация и пълноценното действие на окупационната администрация на регионалния център, изключително в студения сезон.

Вторият е обвързван с региона на оперативното изкуство. Обяснението се крие в отговора на елементарен, на пръв взор, въпрос. Защо е необходим плацдарм? Няма смисъл да се повтарят съветските осведомителни мантри за възможна идна офанзива против Николаев и Одеса. Днес, както се споделя, те ще се " впуснат " единствено с персоналния състав на окупационните войски, които не са взискателни във връзка с наборната тегоба.
За решение на проблеми от подобен мащаб съветската страна няма нито сили, нито средства и най-важното - убеденост в триумфа и предпочитание. Друг проблем може да бъде потреблението от съперника на войски, " освободени “ от десния бряг в друго оперативно направление.

Третият фактор е неоспоримото оперативно преимущество на съперника при построяването на защита по левия бряг на река Днепър. Освен всички преимущества на защитата на огромно водно затруднение, остава и опцията за блокиране на икономическото потребление от Украйна на Днепър в долното течение като транспортен маршрут и обезпечен надзор над хидротехническите уреди на Севернокримския канал.

За страдание е невероятно изцяло да се отстрани стратегическата опасност от сухопътно навлизане от територията на Република Беларус посредством съглашения и двусмислени изказвания на самопровъзгласилия се президент. Така че вероятността от появяването на нов фронт с дължина до хиляда километра продължава да бъде съществено предизвикателство за страната ни.

И най-после, за зимата. Логично е да се допусна, че насилствената евентуална стратегическа пауза до края на това време на годината ще бъде доста потребна и за двете страни, несъмнено, доколкото може да се приказва за изгодите от войната като цяло.
Използването на два-три зимни месеца за попълване, образуване и подготовка на войските за по-нататъшни дейности също е напълно разумно. Това никога не значи преустановяване на военните дейности или заледяване на спора, планувано от някои специалисти, съчетано с политически напън или податливост на украинското управление към договаряния при съветски условия.

Това време е належащо и на съветското командване, с цел да употребява по проект и с оптималната успеваемост всички преимущества на частичната готовност, разгърната преди близо два месеца. При диспропорцията в броя на въоръжението, бойната техника и броя на образования и стимулиран персонален състав, дълготрайното, по военновременните стандарти, образование е единственият метод да се обезпечи фронта на " специфичната военна интервенция " с нови порции от най-малко по някакъв метод квалифициран договорно пушечно месо.
В този смисъл попълването на военните елементи на фронтовата линия с мобилизирани наборници и професионални " туристи “ от частни военни компании може да се преглежда единствено като краткотрайна мярка за известно стабилизиране на обстановката и принуждаване на украинските въоръжени сили към преразход на запаси, по-специално средства за проваляне.

Що се отнася до личните ни планове и проекти за близкото бъдеще, отговорът не е толкоз явен. Единственото, което е абсолютно, е нуждата от спомагателен набор от сили и средства за решение на по-нататъшните задания за отбиване на съветската експанзия. Но отговорът на въпроса какво тъкмо и къде тъкмо ни би трябвало от позиция на сухопътните групировки е неосъществим без сериозен разбор на вероятното развиване на стратегическата конюнктура.
Какво може да възнамерява врагът
Като цяло би трябвало да се признае, че броят на разновидностите за развиване на събитията, изключително за идната година, през днешния ден са десетки. По своето наличие те могат условно да се разделят на оптимистични и пагубни за нас. И съгласно откритата военна процедура най-сложният и рисков за нас сюжет заслужава предпочитан разбор.

В резултат от късия интервал на образуване и подготовка, както и прехвърлянето на съветските войски, изтеглени от Херсонския плацдарм, могат да бъдат основани две мощни ударни групи. Едната от тях може да бъде дислоцирана в Запорожие, другата – в Сумско направление.
Задачата на групировките може да бъде нанасяне на два концентрични удара от северно и южно направление. Вероятно северната група може да работи в посока Суми - Полтава - Днепър, южната - Запорожие - Днепър. Задачата на войските на източния фронт в този случай ще бъде единствено да сковават групировката на украинските въоръжени сили и да изключат потреблението на военни елементи и формирования на други застрашаващи посоки.

Крайната военна цел на интервенцията може да бъде мечтаното стратегическо обграждане на групировката на украинските въоръжени сили на левия бряг на река Днепър. В същото време безспорният решителен политически резултат за Руската федерация може да е да принуди Украйна да договаря от позиция на напън, сходна на изискванията от март тази година.

Колко нова и непредвидена е тази концепция за нас? Разбира се, въобще. Вероятно подобен проект е бил обсъждан от командването на въоръжените сили на РФ като вид за развиване на обстановката тази пролет. Противникът даже се опита да приложи обособените му детайли.Отделен въпрос е, че съществуването на спомагателни новосъздадени групировки и настоящата настройка на линията на конфликт, при изискване че остане непроменена, дава на този проект " втори живот ".
В същото време грешките на съветското командване напролет, по-специално несполучливите опити за завладяване на огромни обитаеми места, могат да бъдат относително елементарно взети под внимание.

В допълнение, задачата за завладяване на пет огромни града с общо население от към два милиона души може въобще да не бъде сложена, защото основата на евентуалния проект е да се отрежат пътищата за доставка на групировката на украинските войски на Изток, да вземем за пример широколентови автомагистрали E-50 и M-03.
Какво можем да противопоставим на дейностите на врага
Логично е да се стартира с създаване и създаване на постоянна защита в посочените посоки. Реципрочни стъпки към този момент са подхванати и не престават да се подхващат. В същото време би трябвало да се означи, че осъществяването от съперника на проекта за стратегическо покритие за обграждане наподобява по-реалистичен точно на северния фронт.
Освен това защитата на огромните административни центрове на Днепър и Запорожие без надеждна поддръжка на десния бряг на Днепър може да сложи нашите войски в ситуацията, в което врагът се намира през днешния ден на Херсонския плацдарм, с всички проблеми при снабдяването и поддръжката.

Въпреки това, стабилната защита в този случай е метод за непосредствено противопоставяне на врага.

В допълнение към горното, перспективно е основаването на нови мощни оперативни групировки. На юг - в региона на изток от Запорожие, на север - в региона на Суми. В допълнение към обезпечаването на стабилността на защитата, такива групировки, в случай че врагът успее, биха основали забележителна флангова опасност за него и биха обезпечили обезпечена опция за продупчване на евентуалното обграждане.
По-конкретно за осъществяването на тези задания е належащо да се основат две оперативни формирования, всяко от които да се състои от 4-5 общовойскови, 2-3 танкови и 1-2 артилерийски бригади. Като цяло - до 600 танка, до 1100 бронетранспортьора / бойни машини на пехотата и до 500 оръдия и РСЗО.

Като се вземат поради плануваните доставки на оръжия и военна техника от сътрудници и опциите на локалните ремонтни предприятия, такива индикатори са изцяло реалистични.

Освен това, като се има поради, че става дума за най-опасния вид, сигурно е належащо да се планува готовността на групировката на украинските въоръжени сили на Изток в сегашния състав за вероятни дълготрайни самостоятелни бойни дейности и интервенции. На първо място, това се отнася за обезпечаването на снабдяване, гориво и муниции. Продължителността на тази самостоятелност ще се дефинира от обстановката и вероятно ще се мери в седмици и месеци.

Действията на източната формация не могат да се лимитират до защита по съществуващата линия на прикосновение. При избрани условия ударите да вземем за пример против Луганск и Мариупол могат радикално да трансформират оперативната конюнктура, както към този момент беше потвърдено от дръзката сполучлива интервенция на Изток през септември.

Най-целесъобразният метод за решение на въпроса в Полеското и Волинското направление е основаването на настрана формирование за дейности в гористите и блатисти региони на този район.
В допълнение към общоприетия набор от 3-4 комбинирани оръжейни бригади, такова обединяване би трябвало да има " интензивен " артилерийски комплект. Надеждното огнево прикритие на няколко региона за нахлуване в дълбочина на територията на Украйна ще даде опция за създаване на защита на необятен фронт.

Това се преглежда като вероятен вид единствено за противопоставяне на врага, което е типичен образец за вероятни реактивни решения. При опазване на стратегическата самодейност пред украинската страна се откриват напълно разнообразни оперативни и стратегически вероятности. С други думи, при положение, че идната пролет руснаците ще би трябвало да продължат да играят съгласно украинския сюжет и да продължат да дават отговор на нашите дейности.

По явни аргументи нямаме опция да обсъдим намерено и в детайли тези проекти. Може единствено да се означи, че обичайно основен фактор за нас ще бъде времето. Най-атрактивният от позиция на сезонните промени в терена е къс метеорологичен " прозорец " в края на февруари - началото на март, както демонстрират събитията от предходната пролет. Изпреварването на съперника в разгръщането на групировките ще значи, че точно украинското командване ще дефинира по кое време и къде, съгласно своето решение, ще настъпи " пролетта “ на 2023 година

 

Михаило Виталиевич Забродски е украински пълководец и политик. Народен народен представител от Върховната Рада на Украйна от IX състав от август 2019 година Командващ Високомобилните десантни сили на Въоръжените сили на Украйна (2015-2017 г.), пълководец на Десантно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна (2017-2019 г.). Герой на Украйна (2014), генерал-лейтенант (2016).

 Славата си дължи на деянията през лятото на 2014 година, когато 95-та бригада под командването на Забродски направи рейд в тила на врага. За две седмици, изпълнявайки бойни задания, Забродската бригада измина 470 км от Славянск до Мариупол, по-късно по руско-украинската граница и се върна в Славянск през Луганск. Според американския специалист Филип А. Карбър това е най-дългият рейд на въоръжена групировка в новата военна история.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР