Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото

...
Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото
Коментари Харесай

Археолози откриха страхотна златна находка във Велико Търново, частица от Христовото разпятие

Първият в света златен кръст реликварий с парченце от Христовото разпятие откри археологът проф. Константин Тотев на крепостта „ Трапезица “ във Велико Търново. Реликвата е напълно непокътната и е открита в хоросанова камера зад олтарния дирек в новооткритата черква №23. Находката е с тегло 75 г и се отличава с ювелирна направа. Това е единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран до момента освен у нас, само че и в света, настояват археолозите.
„ Основната част от тези кръстове са направени от бронз. На пръсти се броят екземплярите, изпълнени от сребро и злато, съхранявани в международните музеи.

На този декор находката от Трапезица е от извънредно значение, защото кръстът е златен и от тази група до момента не е прочут различен сходен образец “, изясни проф. Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Кръстът е датиран от втората половина на 12-и век, направен във Византия, с височина 11 см, която включва и ухото за провесване, широчината му е 5,5 см. Съставен е от две елементи, които се затварят и образуват куха кутийка, в която стои част от св. Кръст. „ Засега не сме мислили за отварянето на реликвата, защото това е обвързвано с консервацията и реставрацията “, споделя археологът.

В горния край кръстът още веднъж посредством шарнир е екипиран с солидна художествено завършена халка за провесване на верижка и носене пред гърдите. „ В случая тя е направена от солидно злато, завършена е като многостенно тяло и е украсена с ниело техника. На трите забележими страни на ухото в ромбовидни полета са показани три разнообразни по форма гравирани разцъфнали кръстове, запълнени с ниело /живачна примес, която при избрана температура става извънредно устойчива/ “, изяснява проф. Тотев.

Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения. „ От едната страна в средата е показано Разпятие Христово, а в медальоните в края на раменете са поместени допоясни светци. От другата страна има релефно изображение на Богородица Оранта в цялостен растеж с ръце пред гърдите, обърнати с дланите напред “, обясни археологът. Проф. Тотев описа, че кръстовете енколпиони водят началото си от Мала Азия и извършват ролята на реликварии за запазване на парче от Честния и животворящ кръст. По-късно те намират необятно разпространяване във византийския свят.

“Кулминацията в тяхната направа обгръща интервала IX-XI век, само че тиражирането им продължава и през палеологовото и постпалеологово време. Кръстът от олтара на черква №23 се причислява към групата, известна с неофициалното наименование „ съветски кръстове енколпиони “, защото тези паметни предмети, направени в влиятелни ателиета във Византия, стартират всеобщо да се копират и популяризират в Русия през XII-XIV век “, пос с гравирани три изображенияочи професорът.

Църквата беше открита в края на септември директно до Западната крепостна стена. Тя е еднокорабна с размери 9/5 м. Отличава се с неповторимите си стенописи. Проучвателите са сигурни, че са попаднали на два стенописни пласта – от XIII и XIV в.. „ Това е една богата изложба за иконографията, очевидно че първият изящен слой е обвързван с художниците от Търновската живописна школа “, изясни проучвателят. Сред хилядите фрагменти, които експертите извънредно точно вадят от земята, са непокътнати облици и елементи от подиуми, каквито до момента няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска цитадела. При изследванията излизат и многочислени църковни дарове- различен процесиен и нагръден кръст. Открита е олтарната маса с гравирани три изображения на кръстове с надписи. В некропола край храма пък са открити голям брой монети, измежду които и златна на Йоан Дука Ватаци.

Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР