Първият търговски център в Пловдив - Мол Пловдив, се превърна

...
Първият търговски център в Пловдив - Мол Пловдив, се превърна
Коментари Харесай

"Мол Пловдив" е с първия работещ соларен покрив върху търговски център в страната

Първият търговски център в Пловдив - " Мол Пловдив ", се трансформира в първия мол в страната с функционираща фотоволтаичн система на своя покрив. Мощността на покривната инстлация е от 459 кВт и се състои от 850 броя слънчеви панели с единична мощ от 540 В. Според представители на мола инсталацията ще покрива средногодишно към 7-9% от потреблението на постройката и всичкото създадено електричество ще бъде за лична приложимост. Инвестицията в плана е в размера от 300 хиляди евро без Данък добавена стойност. и е изпълнена от локалната " Соларити БГ ".
Идеята за плана
Идеята е на шефовете на " Мол Пловдив " от преди коронавирус пандемията, когато е имало и интерес от страна на притежателите да продадат центъра. До договорка обаче по този начин и не се стига. А сегашните нестабилни условия на непрекъснато покачващите се цени на електричество ускоряват потребността от реализирането на плана. От страна на мола споделят и че не биха могли да създадат апаратура, която да им разреши цялостна енергийна самостоятелност, защото това би изисквало 7-8 пъти повече панели и повърхност.

" Помага и фактът, че Пловдив е съвършеното място за подобен вид апаратура - съвсем непрекъснато има слънце. Потребяваме почти 7 хиляди мВт годишно, а с тази апаратура ще можем, приблизително, да покриваме по 7-9% от потребностите си. Имайки поради цените на тока, сегашната инвестиция чакаме да се възвърне до 3 години. След като планът беше изпълнен тук им възложихме сходен план и в мола ни във Варна, където ще стартират през януари и ще сложат към 1050 панела ", разяснява Ноа Мааян, мол управител на " Мол Пловдив ".

Преди да се построи инсталацията е било нужно да бъдат вложени и в допълнение 70 хиляди евро за нова изолираност на самия покрив.
Реклама
" Мол Пловдив " се ръководи от сдружението " М.О. Пловдив ", което е благосъстоятелност на " М.О.П. Риъл Истейт ", която пък се ръководи от люксембургската Quinlan Private Herbert Client Holdings SARL, капиталова компания с активи в размера на 7.1 милиарда $ в сферите на произвеждане, финансови и бизнес услуги, ИТ технологии, опазване на здравето, ритейл и миньорство. За 2021 година " М.О. Пловдив " има доходи в размера на 10.5 млн. лева и облага от 648 хиляди лева
Местна работа
Изпълнението на плана е бързо и дейно, споделя Мааян. След като всички стъпки били изпълнени - новата изолираност, разрешителни за строителство и така нататък - от момента, в който е почнало осъществяването, до стартирането на покривната апаратура в употреба, минават единствено 2 месеца.

" Харесва ни да работим с локални компании и дори го избираме - нашият финансов програмен продукт е от локална компания - и когато видяхме офертата на " Соларити БГ " бяхме доста удовлетворени, а след осъществяването още повече ", разяснява Мааян.
Реклама
Според мол мениджъра подобен вид решения са от по-голяма изгода и потребност на фирмите точно поради покачващите се цени на тока. По техни калкулации след помощите от страната цените са с 2.5 -3 пъти по-високи от предходната година.

Друг план, който обмислят от " Мол Пловдив ", е и за нов източник на топла вода. В момента постройката употребява лична апаратура на покрива си за загряването на водата, която е енергоемка.

" От EVN ни предложиха тази алтернатива, а техния водопровод се намира единствено на 140 метра от мола. По този метод бихме могли да спестим много средства освен в самия развой на загряването на водата, само че и в поддръжката на съществуващата инсталация ", споделя Мааян. Според мол мениджъра инвестицията в такава система ще е по-голяма от тази за слънчевия покрив, а възвращаемостта и ще е двойно по-бавна - в границите на 5-6 години.
Q&A: Ноа Мааян, мол управител на " Мол Пловдив " Как се ръководи мол в сегашната обстановка?Преди да дойда тук работех в Прага, а оттогава са минали цели 13 години. Откакто съм пристигнал през 2009 година, сме непрекъснато в обстановка на пред, по време на или след рецесия. Отворихме през 2009 година по време на световната финансова рецесия. По това време бях и управител на " Мол София ". Едва успяхме да излезем от онази обстановка и се появиха голям брой съперници в столицата, след това и тук започнаха да се появяват молове. След това стартира и коронавирус пандемията, която ни костваше много пари.Помня, че когато отворихме ни споделяха " този мол е от неверната страна на линиите ". Не знам дали знаете, само че в последните 2.5 - 3 години почти 4-5 хиляди жилища са били издигнати наоколо до мола. Наскоро, до момента в който бях в Ландмарк хотела тук, погледнах през терасата и видях 10 крана, а всеки един кран е една постройка. Преди зад мола нямаше нищо, а в този момент е цялостен със здания.Според мен " Мол Пловдив " се трансформира в най-хубавия мол отвън София. Преди короната, когато хората влизаха приблизително харчеха по 6-7 евро на човек, в този момент в последните месеци това е съвсем двойно - 13-14 евро. Ноември 2022 година пък беше най-хубавия ни месец за всичките 13 години, а съпоставено с най-хубавата ни година от 2019 година сме с към 30% по-добре.Как си обяснявате това?Едно пояснение, което имам е, че през последните две години хората или не харчеха или харечеха доста по-малко поради корона вируса. Второто пояснение, което имам е, че през последните две години подобрихме доста нашия микс от наематели, тъй че да имаме доста положително качество.Преди 2 месеца имахме и посещаване от Hugo Boss, които търсеха място за собствен магазин в града и ни избраха за своя локация - това ще стане до към средата на 2023 година Тогава ги попитах " Защо търсите да отворите магазин в Пловдив? Мислите ли, че пазарът е добър за подобен вид марка? " и те ми дадоха отговор " Да, ние сме създали цялостен разбор на града и сме забелязали, че скъпите магазини се развиват доста добре тук. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР