Първият старт на най-гледаното автомобилно състезания в Европа и Азия

...
Първият старт на най-гледаното автомобилно състезания в Европа и Азия
Коментари Харесай

Бахрейн ще приеме първия старт от новия сезон на Формула-1

Първият старт на най-гледаното автомобилно надпревари в Европа и Азия - "Формула-1 " ще се организира сред 26 и 28 март в Бахрейн. В Съединени американски щати то отстъпва само на локалните серии "Индикар " и "Наскар ". Ковид пандемията се намеси и в това съревнование, което пък наложи актуализиране на спортния календар за тази година.

Шампионатът трябваше да стартира в Мелбърн - сред 19 и 21 март, само че Гран при на Австралия беше пренасрочено за 19-21 ноември. Във връзка с молбата на уредниците на Гран при на Китай, този старт е отсрочен за неустановен период. Вместо него в календара е включено Гран при на Италия, което ще се състои на пистата "Имола " на 16-18 април. Всички тези промени са се наложили поради рестриктивните мерки, свързани с пандемията от ковид.

През предишния сезон първенец на "Формула 1 " стана английският водач на "Мерседес " Люис Хамилтън, като завоюва купата за седми път и повтори върха на германеца Михаел Шумахер.

Голямата премия на Бахрейн е кръг от международния шампионат на Международната автомобилна федерация, ФИА - "Формула 1 ". За първи път той се е провел тук през 2004 година. Тогава това е било първото Гран при в Близкия изток и кулминационната точка на план за милиони долари, стартират през 2002 година, когато Кралство Бахрейн подписва контракт да бъде хазаин на това огромно събитие.

Пистата " Бахрейн Интернешънъл " се намира в Сакхир, на 30 км югозападно от столицата на острова - Манама. Проектираната е от немския строителен инженер Херман Тилке, специализирал се в проектирането и разработка на спортни писти за "Формула 1 ". Дължината на тази писка е 5412 метра и се състои от 15 завоя. Пистата съдържа не по-малко от пет трасета в границите на комплекса. Конструирането на пистата стартира през ноември 2002 и е приключена през март 2004-а. За построяването и са употребявани 12 000 тона камък, една трета от които Уелски гранит, определен за повърхнина на пистата заради свойството му да обезпечава чудесно сцепление.

Пистата обезпечава 50 000 седящи места и сбор от 100 000 места за феновете, всичките предоставящи съвършен аспект към трасето. Също по този начин обезпечава и 500 места за публицисти в медийния център на комплекса.

Ширината на пистата варира в края на обособените прави, което разрешава на водачите да избират разнообразни линии на каране, а многочислените завои оферират най-малко три места за изпреварване.

Състезанията от "Формула 1 " се организират на територията на пет континента (Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка). Световният пистов шампионат съществува под наименованието "Формула 1 " от 1950 година. Състезанията се организират на разнообразни писти в целия свят, като минималният пробег би трябвало да е малко над 320 километра. В взаимозависимост от дължината на трасетата се вършат от 44 обиколки на най-дългото – Спа-Франкоршамп, до 78 на най-късото – в Монте Карло. Победителят в шампионата се излъчва въз основата на най-вече събрани точки през сезона, а трофеи се присъждат както на водачите, по този начин и на конструкторите.

Във "Формула 1 " се употребяват най-новите технологии, които след това постоянно се ползват в серийните коли. Най-добрите отбори са на "Мерцедес ", "Ред Бул-Рено ", "Уилямс ", "Ферари ", "Макларън ". Отборите разчитат на спонсорски пари за 80% от приходите си. Заплатите на водачите са в размер на десетки милиони щатски $.

Кралство Бахрейн е дребна островна страна, ситуирана наоколо до западния бряг на Персийския залив. Територията ѝ съставлява архипелаг, като най-големият остров е Ел Бахрейн (55 км дължина и 18 км широчина), както и 32 други по-малки острова.

Бахрейн е конституционна монархия отпред с крал. Той се радва на доста права на изпълнителната власт, които включват назначението на министър-председателя и министрите му, командващ армията, да бъде ръководител на Висшия правосъден съвет, назначение на горната половина на Народното събрание и асортимент на определената долната половина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР