Първият щъркел от местната колония пристигна в сливенското село Самуилово,

...
Първият щъркел от местната колония пристигна в сливенското село Самуилово,
Коментари Харесай

В Сливенско посрещнаха първия щъркел

Първият щъркел от локалната колония дойде в сливенското село Самуилово, заяви персонално кметът на селото Пламена Костадинова. Тя разясни, че нормално идва един щъркел, който приготвя гнездото за своя сътрудник.

Птицата е дохвърчала при започване на предходната седмица. Миналата година щъркелите са пристигнали на 1 март, тъй че жителите на селото даже не са съумели да поносят мартенички. Традицията повелява мартеничките да се връзват за плодно дръвче при типа на летящи щъркели. Птиците са любимци и на жителите и на преминаващите през селото.

Дъбовете в локалния парк, върху които гнездят птиците, обаче са доста остарели и изсъхват. Затова и едно от гнездата е било разрушено. Две от двойките са избрали да населяват изкуствени гнезда върху електрически стълбове.

Общо седем двойки бели щъркели населяват върху няколко вековни дъба и изкуствени гнезда върху електрически стълбове. Преди години в Самуилово се намирала най-голямата естествена колония на бял щъркел на Балканския полуостров – към 20 гнезда.

По данни на Седмото интернационално броене на щъркелите през 2014 година, в община Сливен е имало 70 щъркелови гнезда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР