Първият опит на марсохода на НАСА Пърсивиърънс да вземе проби

...
Първият опит на марсохода на НАСА Пърсивиърънс да вземе проби
Коментари Харесай

Пърсивиърънс изгуби проба от марсианска скала

Първият опит на марсохода на НАСА " Пърсивиърънс " да вземе проби от Червената планета, е несполучлив.

Инженерите се пробват да схванат какво се е объркало. Всички механизми работели безупречно предишния петък, само че металната тръба, в която е трябвало да попадне скалната проба, по някаква причина се оказала празна.

„ Първоначалната версия беше, че тръбата е празна, тъй като скалата не реагира на пробиването съгласно упованията, а не заради погрешно работещо съоръжение за взимане на проби и предпазване. През идващите няколко дни нашият екип ще проучва наличните данни и ще получи спомагателна диагностична информация, която ще помогне да се открие главната причина ", споделя мениджърът на плана " Пърсивиърънс " Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА.

Марсоходът доближи повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 година в 45-километровия кратер Джезеро. Неговата съществена задача е да откри дали на планетата съществуват някакви форми на живот. Един от методите е да се събират почвени и скални проби.



Това не е първият път, когато повърхността на Червената планета се съпротивлява на земните роботи.

През 2007 година апаратът на НАСА " Финикс " откри, че почвата към Северния полюс на Марс е лепкава, което затруднява вземането на проби. През 2018 година американската сонда " Инсайт " се опита безрезултатно да вкара устройство за премерване на температурата в марсианска почва. Тогава повърхността се оказа прекомерно твърда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР