Първият ден от изборите в руската столица Москва е преминал

...
Първият ден от изборите в руската столица Москва е преминал
Коментари Харесай

Висока активност на руския вот в украински територии

Първият ден от изборите в съветската столица Москва е минал без нарушавания. Избирателните секции ще отворят още веднъж в 08:00 часа в събота. Това оповестява ТАСС.

Дистанционното електронно гласоподаване ще бъде налично за гласоподавателите още 48 часа без спирания, сподели пред кореспонденти Вадим Ковальов, ръководител на Обществения щаб за наблюдаване на изборите в Москва през 2023 година

" Издадени са съвсем 1,4 милиона електронни бюлетини. Избирателните секции завършиха работата си в 20:00 часа, всичко е в естествен режим ", сподели Ковальов.

Той означи, че онлайн гласуването в столицата ще продължи и през нощта . " Тази заран имаше закъснение на онлайн гласуването, открихме едва място - това е услугата за изпращане на SMS с код за удостоверение. Всяка, даже съвършена мрежа в навечерието на Нова година блокира и чак когато отмине вълната от поздравления, можете да разберете. Тук се случи нещо сходно. Наистина доста от нас получаваха SMS-и много дълго време ", добави представителят.

По думите му броят искащи да гласоподават по електронен път в първите часове на изборите е бил грамаден.

" Що се отнася до гласуването в изборните секции, всичко върви обикновено. Реагирахме на обособени обстановки, имаше към 15-20 случая, когато извикахме наши наблюдаващи в СИК. Един случай, когато те желаеха от Московската градска изборна комисия да запечата едната урна, тя към момента е под камерите на изборната секция. Гласуването ще завърши на 10 септември в 20:00 часа и урната ще бъде отворена, а решение за това ще бъде взето ", посочи Ковальов.

Началникът на Генералния щаб акцентира, че в Москва има транспарантни и конкурентни избори. " Специално внимание към 13-те региона, в които с изключение на изборите за кмет се организират общински избори.  Много сътрудници бяха в секциите и означиха спокойната атмосфера ", заключи той.
 Киев осъжда съветските „ фиктивни избори “ в окупираните украински територии
Киев осъжда съветските „ фиктивни избори “ в окупираните украински територии

Украйна прикани интернационалните си сътрудници да осъдят вота и да не признават резултатите

Присъственото и отдалеченото гласоподаване се организира в Москва в границите на три дни - 8, 9 и 10 септември. Тази година столичани избират депутати в 13 общини от ТиНАО и кмет. Московчани са поканени да създадат своя избор по разнообразни способи: онлайн, посредством електронни терминали или хартиени бюлетини в съвсем 2,1 хиляди изборни секции или вкъщи.

Припомняме, че Русия организира избори и в украинските територии Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които Киев и редица страни оповестиха за нелегитимни. 

Избирателната интензивност на изборите в Донацката национална република (ДНР) в първия ден от гласуването е била съвсем 60% , заяви ръководителят на локалната изборна комисия Владимир Висоцки, представен от " Интерфакс ".

" Днес на изборите за депутати на Народния съвет на ДНР предварителната изборна интензивност беше 59,04%, а на изборите за депутати на Общинския съвет на Донецк предварителната интензивност през днешния ден беше 56,1% ", сподели Висоцки на брифинг.. По-рано изборната комисия на ДНР съобщи, че до сутринта на 8 септември в района са отворени 615 изборни секции. Около два милиона гласоподаватели се чака да гласоподават на локалните избори.

Повече от 58% от гласоподавателите са дали своят вот в изборите за депутати в Херсонската регионална дума до петък вечерта, сподели Марина Захарова, ръководител на районната изборна комисия.

" Активността през днешния ден на изборите за Херсонска регионална дума беше 58,42% от гласоподавателите. Искам да кажа, че нашата интензивност пораства и това е доста прелестно. Хората не престават да отиват в изборните секции с възторг ", сподели тя пред кореспонденти. Захарова заяви още, че интернационалните специалисти от Бразилия, Испания, Мозамбик, Холандия, Исландия и Индия са посетили изборни секции в Херсонска област в петък. " Най-важното е, че те, както и нашите наблюдаващи от публични деятели и наблюдаващи от политически партии, обявиха, че не са открити нарушавания по време на изборния развой. Избирателната система е изцяло завършена и работи в границите на съветското законодателство, ", добави тя. Парламентарните избори в Херсонска област започнаха на 2 септември.

Шест дни продължи предварителният избор в труднодостъпните обитаеми места , а извънтериториалните изборни секции бяха отворени четири дни. На 8 септември стартира главната част от тридневното гласоподаване.
 Русия се пробва с избори да закрепи въздействието си в окупираните територии
Русия се пробва с избори да закрепи въздействието си в окупираните територии

Не може и дума да става за свободни или почтени избори, написа английското разузнаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР