Първият ден от двудневната среща в Джеда приключи късно на

...
Първият ден от двудневната среща в Джеда приключи късно на
Коментари Харесай

На срещата в Саудитска Арабия: Има съгласие териториалната цялост на Украйна да е в основата на мирно спор...

Първият ден от двудневната среща в Джеда завърши късно на 5 август без взаимно изказване след дълга закрита сесия, само че с спомагателни срещи, планувани за 6 август.

 

Европейски източник сподели за Агенция Франс Прес, че са реализирани съглашения по няколко въпроса, в това число правилото, че зачитането на " териториалната целокупност и суверенитет " на Украйна би трябвало да бъде " в основата на всяко спокойно съглашение ".

В срещата вземат участие и представители на четири членки на по този начин наречените народи от БРИКС, които поддържат тесни връзки с Русия: Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Самата Русия отсъства от форума.

 

" Китай взе участие интензивно и е позитивно надъхан за по-нататъшни срещи ", сподели европейският източник. Според западни дипломати напъните на Саудитска Арабия са били основни за довеждането на Китай до срещата на върха.

 

Късно вечерта украинският президент Володимир Зеленски насочи видеообръщение, в което прикани международните представители да подсигуряват поддържането на учреден на правила интернационален ред, даже и на фона на несъгласия между тях по други световни проблеми.

 

" Различни континенти, разнообразни политически подходи към международните каузи. Но всички са обединени от целта на интернационалното право ", сподели той.

 

По думите на украинския президент " интернационалният ред, учреден на правила, нарушен от съветската експанзия, би трябвало да бъде възобновен ".

Той също по този начин прикани участниците в срещата на върха, на която участват към 40 народи и организации, в това число Европейският съюз, Англия, Съединените щати и Китай, да проведат спомагателни двустранни договаряния, в опит да реализират „ обективен мир “ за Украйна и завършек на съветските „ бомби и ракети “.

 

Самата Саудитска Арабия се пробва да поддържа положителни връзки както с Русия, по този начин и с Украйна след нахлуването на съветските сили през февруари 2022 година

 

Китай и Индия също поддържат тесни връзки с Русия и по този начин и не осъдиха Кремъл за експанзията против прилежащата страна.

 

Ръководителят на бразилската делегация Селсо Аморим сподели в готови забележки, забелязани от Агенция Франс Прес, че " всички същински договаряния би трябвало да включват всички страни, включително и Русия. "

" Въпреки че Украйна е най-голямата жертва, в случай че в действителност желаеме мир, би трябвало да включим Москва в този развой под някаква форма ", сподели той.

 

Мирният конгрес в Джеда е част от напъните на Киев да доближи до народи отвън главните си западни поддръжници.

 

Зеленски изрази вяра, че участниците в срещата могат да се спогодят за правилата за предстоящ мир до срещата на върха на международните водачи през есента.

Въпреки че не участва, Русия съобщи, че ще следи деликатно договарянията.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР