Първият български манекен - легендарният модел, мениджър и директор на

...
Първият български манекен - легендарният модел, мениджър и директор на
Коментари Харесай

Почина първият български манекен. Кой бе той?

Първият български манекен - именитият модел, управител и шеф на организация " Визаж " Сашо Йорданов е умрял. Скръбната новина заяви неговият сътрудник и другар проф. Любомир Стойков, съобщи Dir.bg.

Проф. Стойков написа за гибелта на стилната легенда Сашо Йорданов в профила си във Facebook:

" Вчера ми звънна телефона и на екрана се изписа името на Сашо Йорданов - мой остарял другар, обвързван с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия присъщ мил тембър, чух тъжния глас на брачната половинка му Анелия, която ми заяви, че той е умрял на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, доста тъпо. Отиде си един добър човек, с необятно сърце и дългогодишна лоялност към стила и естетиката.

Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, играч по плуване - на млади години. Работи като манекен (днес по-често споделяме - модел) в интервала 1956 - 1963 година. Показвал е българска мода на доста ревюта и във фотосесии за списанията " Лада ", " Божур " и разнообразни рекламни каталози. Снимал е за Студио " Екран " и за Българската телевизия. Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ. Работил е в отдел " Маркетинг и реклама " на фешън къща " Рила жанр ", бил е шеф на Агенция " Визаж " и други През 50-те години на предишния век свири в джаз-клуба на ЦУМ дружно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов - Бадема. Там го виждат и го канят да взе участие за пръв път в фешън ревю.

По време на наши диалози - другарски и професионални, доста скъпи мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми. Ето две от тях:

" Модата е изкуство. Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата ".

" Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата в никакъв случай не съм търсил персонална изява. Правил съм всичко, с цел да покажа главно линията, да посочи да вземем за пример ръкава и така нататък Всичко, което ми е предписание усещане - хубаво или неприятно, съм го споделял с дизайнера ".

Бог да те елементарни, Сашо! Царство ти небесно...Нека да бъде светла паметта ти!

Академията за мода изрича най-дълбоки съболезнования на фамилията и околните на Сашо Йорданов.

Председател: проф. д.н. Любомир Стойков ", написа във Facebook неговият сътрудник и другар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР