Първият апарат, изстрелян от човек в космоса, знаеше само как

...
Първият апарат, изстрелян от човек в космоса, знаеше само как
Коментари Харесай

“Това беше като Пърл Хърбър”: кой съветски проект променя Америка?

Първият уред, изстрелян от човек в космоса, знаеше единствено по какъв начин да предава сигнал. Но неговото изстрелване преди 65 години докара до фундаментални промени в американското общество и остави своя отпечатък върху културата. А управническите гении на основателя на спътника Сергей Корольов към момента въодушевяват бизнесмените в Силиконовата котловина.

Корольовата " Седморка "

Неизвестен създател на публикация за Корольов в англоезичната „ Уикипедия “ написа, че руският академик в действителност е основал " специфичен род на ръководство на науката и нововъведенията ". Той съумява да обезпечи финансиране и държавна поддръжка за план, който даже не може да бъде ясно дефиниран („ галактическо проучване “). Корольов „ събира необятен кръг от участници и отваря напълно нов сегмент от науката “.

За да се пробие в космоса, е належащо да се изчака подобаващият миг. Всичко стартира с обстоятелството, че международната научна общественост взема решение да организира Международната геофизична година през 1957-1958 година Това служи като официална причина за основаването на изкуствени спътници на Земята.

Съединените щати одобриха програмата „ Авангард “. Американците не се съмняват в личното си галактическо предимство (на което Никита Хрушчов по-късно се присмива). Планират да изпратят спътници в края на 1957 година

Съюз на съветските социалистически републики постепенно създава " Обект Д " - уред с тегло над един звук, цялостен с принадлежности за премерване на магнитните полета на Земята, йонния състав на горната атмосфера, корпускулярното лъчение от Слънцето, галактическата радиация и други индикатори.



Изстрелване на първия руски неестествен сателит на Земята. Кадър от цветния документален филм " 10 години от галактическата епоха "

И двете международни сили, макар че отделят обилни средства за тези стратегии, не ги считат за приоритет. Студената война беше в разгара си, тъй че руското управление се концентрира върху междуконтиненталните балистични ракети. Тази посока е ръководена от Сергей Корольов. През лятото на 1957 година той сполучливо тества известната " Седморка " - Р-7. Стартирайки от Байконур, ракетата доближава полигона в Камчатка. Вярно, че главата изгаря в атмосферата.

Отнема към шест месеца, с цел да се сътвори мощна глава. И американците са съвсем подготвени да изстрелят орбиталния уред. Корольов и неговите сътрудници съумяха да убедят управлението да си вземе отмора от военната стратегия и прокарват това, което в действителност ги интересуваше: спътник.

Печелившият " бип "

Главният дизайнер " продава " на управлението на страната концепцията за предимство над американците в космоса. Многобройни записки разказват в детайли неговата тактичност. В хода на предопределен спор с членовете на Държавната комисия по междуконтиненталните балистични ракети по отношение на нуждата от изстрелване на спътник, Корольов предложи този въпрос да бъде импортиран за разглеждане в Президиума на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

„ Както знаете, въпросът не стига до Президиума на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, само че все пак вземат решение и сложен проект за подготовка за изстрелването на спътника. Това е победа за Корольов. демонстрира характера на основния конструктор, неговата логичност и воля, способността да планува хода на събитията “, спомня си някогашният началник на „ Байконур “ Константин Герчик.



Първият руски неестествен сателит на земята

Не беше допустимо да се приключи комплексът " Обект Д “ в точния момент. Затова за един месец е изработен лек първичен уред. Кодовото му име е ПС-1, т.е. " Прост спътник ". В топка с тегло 58 килограми от алуминиево-магнезиева сплав с дебелина два милиметра слагат сребърно-цинкова батерия под формата на осмоъгълна гайка с вграден предавател. За изстрелване е употребена лека трансформация на Р-7.

На всеки 0,4 секунди спътникът издаваше " бип " сигнал със същата дълготрайност. Устройството е изведено в орбита с надолнище от 65 градуса - т.е. прелита от Антарктическия кръг на север, което значи, че е допустимо да се хване неговият „ бип “ на всички места на планетата. Самият спътник не може да се види с просто око, само че степента на ракетата свети много блестящо в небето в продължение на няколко дни. Целият свят има забележими доказателства за триумфа на руската просвета и промишленост.

Излязлата от мода американска дума „ примирение “

Нито Москва, нито Вашингтон чакат какъв брой мощен ще бъде резултатът от стартирането на елементарен уред. Първият отчет в руската преса е допустимо най-сух – обявено е за изстрелването на спътник в орбита, като се изброяват неговите механически характерности. А „ Ню Йорк Таймс “ излезе с невиждано дълго заглавие на първа страница: „ Съветският изстрелва Земен сателит в космоса. Той обикаля към планетата с 18 000 благи в час. Наблюдавани са прекосявания на четири сфери над Съединени американски щати. “

Това раздрусва основите на американското общество и нанася обилни вреди на репутацията на тогавашния американски президент Дуайт Айзенхауер. В шока от загубата на галактическата конкуренция демократът Джон Ф. Кенеди направи значима част от предизборната си акция тезата за „ ракетната бездна “, съгласно която американците доста отстъпват на Съветите по мощ и брой ракети (в в действителност това не е правилно, както знаеше Кенеди).

Влиятелният радиоводещ Габриел Хитър изнася стратегия, наречена " Благодаря ви, господин Сателит " през януари 1958 година - няколко часа откакто първият галактически транспортен съд в историята на човечеството слиза от орбита.



Първият руски неестествен сателит на земята

" Никога няма да разберете какъв звук вдигнахте “, споделя Хитър за спътника. „ Вие предизвикахте потрес, който удари толкоз мощно, колкото и Пърл Харбър. Нанесохте ужасяващ удар на нашата горделивост. Изведнъж ни накарахте да осъзнаем, че не във всичко сме най-хубави. "

Според него „ Мистър Спутник “ напомня излязлата от мода американска дума „ примирение “ и разсънва американците „ от дълъг сън “. Хитър съобщи, че „ нацията приказва прекомерно дълго и прекалено много за пари “.

„ Народът, като човек, може да стане мек и блажен. Може да изостане, когато си мисли, че е номер едно във всичко. Другарю Спутник, за един час разказахте повече за руснаците, в сравнение с сме научили за 40 години “, споделя той.

" Емблема на националната непълноценност "

„ Спутник “ освен започва галактическата конкуренция, само че и въодушевява учените да откриват (например американските физици Уилям Гайер и Джордж Вайфенбах измислят по какъв начин да основат първообраз на ГПС, като следят руския апарат), а бъдещите космонавти и астронавти да станат такива (сред тях и първият американец в космоса Алън Шепърд). По-малко явно, спътникът оказва помощ основаването на Агенцията за напреднали проучвания в региона на защитата, която основава прототипа на интернет АРПАНЕТ.

Сателитът даже трансформира живота на американците, повлиявайки на отношението на страната към явното ползване, унищожавайки пазара за натруфени първокласни коли: инженерите са упрекнати, че вървят в неверна посока.

„ По-високият стандарт на живот преди „ Спутник “ беше обсъждан като доказателство за превъзходството на Америка над съветския комунизъм. Сега той се трансформира в емблема на национална непълноценност “, написа „ Глобалист “.

Образованието също е поправено. И по този начин, преди галактическата епоха теорията за еволюцията на Дарвин не се преподава в множеството учебни заведения и единствено опасността от заличаване от космоса принуждава естаблишмънта да преразгледа метода си към образованието в интерес на научна картина на света.

И най-после, галактическото събитие оставя своя отпечатък върху британския език. След стартирането на устройството в Съединените щати и Англия се появява мода за съветския постфикс „ ник “. Така съперниците на войната във Виетнам могат да бъдат наречени писници. Днес е по-известна друга дума от онази ера - битник.

От своя страна резултатът, който „ Спутник “ има върху Съединени американски щати, се отразява на руското управление. Космическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики получава приоритет и надлежно финансиране. Това подсигурява всички по-нататъшни триумфи на Корольов и неговите почитатели.

" Зараза от фантазии “

През 90-те години методът на Корольов към ръководството стартира да се схваща в Силиконовата котловина. Сред неговите жители руският основен дизайнер се счита за пример на " стартъп изпълнителен шеф ".

Основният актуален претендент за наследници на Корольов на Запад е Илон Мъск. Той обществено отдаде респект на руския иновационен управител повече от един път. Брайън Алтмайер, в публикацията си „ Странна болест от фантазии “ в списание „ Космически обзор “ съпоставя Мъск с Корольов и Вернер декор Браун, хора, които със своята воля и гений пренасочват желанието на държавните управления да основават смъртоносни оръжия към мирни и сантиментална посока на проучване на космоса. Вярно, за разлика от тях, Мъск употребява желанието на галактическите чиновници да понижат разноските за полети до орбита посредством частни компании. Но това, съгласно журналиста, му разрешава малко по малко да се приближи до фантазията - проучването на Марс.



Първият руски неестествен сателит на земята

„ Фон Браун, Корольов и Мъск ни оферират елементарен урок по здрав разсъдък, който по подигравка на ориста рядко се среща на процедура: да започнете откъдето сте и да употребявате инструментите, с които разполагате, с цел да продължите напред. Очакването, че някой ден „ Богът от машината “ ще се погрижи за вашите очаквания и ще ги разбере, а парите ще попаднат в ръцете ви, това няма да докара до нищо “, написа журналистът.

Въпреки разликата в мащаба на личността и историческото значение, Корольов и Мъск въпреки всичко имат нещо общо. Американският милиардер обръща огромно внимание на саморекламата и естетиката, изстрелвайки алена „ Тесла “ в космоса. За руския топ управител, който е на практика незнаен приживе, публичният резултат също е значим. Има мемоари по какъв начин Корольов се кара на зависещ за незадоволително гладката повърхнина на изложбеното копие на спътника.

Не единствено инженерството, само че и естетическият нюх на Корольов го подтиква да упорства за формата на топка, макар че е препоръчана конус, съгласно публикация на уеб страницата на НАСА. Може би това е още една загадка на зашеметяващия триумф на плана: първо, това е красиво.



Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР