Първите водородни автомобили BMW iX5 вече се движат по пътищата,

...
Първите водородни автомобили BMW iX5 вече се движат по пътищата,
Коментари Харесай

Първите водородни автомобили на BMW вече са на пътя

Първите водородни коли BMW iX5 към този момент се движат по пътищата, като в границите на тази година пилотният парк ще бъде употребен в целия свят от разнообразни целеви групи за тестови и демонстрационни цели, излиза наяве от обява в блога на водещия немски производител.

Очаква се това да даде на развойния екип скъпи на практика знания за автомобила и ежедневната приложимост на новаторската технология с водородни горивни кафези.

„ Системата, създадена и създадена от BMW, е още едно доказателство за водещия експертен опит на BMW Group в региона на технологиите за електрическо задвижване. BMW Group систематично напредва в развиването на технологията с водородни горивни кафези като бъдеща опция за местна самостоятелна подвижност без нездравословни излъчвания “, изясняват от компанията.

Оливер Ципс, ръководител на Управителния съвет на BMW AG, също акцентира изключителното значение на новаторската задвижваща система: " Водородът е повсеместен енергиен източник, който има основна роля в процеса на енергиен преход и затова в опазването на климата. В края на краищата той е един от най-ефективните способи за предпазване и превозване на възобновими сили. Трябва да използваме този капацитет, с цел да ускорим и трансформацията на бранша на подвижността. "

За да разгърне този капацитет на водорода по най-хубавия вероятен метод, BMW Group създава високоефективни системи за горивни кафези в личния си център за върхови достижения в региона на водорода, ситуиран в Мюнхен. Тази технология е един от най-важните съставни елементи в BMW iX5 Hydrogen и се чака да окаже стабилно въздействие върху трансформацията на целия бранш на подвижността.

" Водородът е изчезналото парче в пъзела, когато става въпрос за подвижност без излъчвания. Една технология сама по себе си няма да е задоволителна, с цел да се обезпечи неутрална във връзка с климата подвижност в международен мащаб ", разяснява още Оливер Ципс.

Системи с горивни кафези – високоефективна опция

BMW Group е един от пионерите в региона на водородните горивни кафези. При този развой в горивната клетка се прави химическа реакция сред газообразния водород от резервоарите и кислорода от околния въздух. Равномерното подаване на тези две среди към мембраната в горивната клетка е от решаващо значение за високата успеваемост на задвижването.

BMW Group подсигурява този развой, създавайки специфични водородни съставни елементи за новата система с горивни кафези, които допълват софтуерните аналогии на мотора с вътрешно горене, като да вземем за пример междинния охладител, въздушния филтър, блоковете за ръководство и сензорната технология. Те включват високооборотен компресор с турбина или високоволтова помпа за охлаждаща течност.

Производството на горивни кафези се състои от два стадия: първо, обособените горивни кафези се натрупват, с цел да се сътвори стек. След това се инсталират всички останали съставни елементи, с цел да се построи цялостна система от горивни кафези. BMW Group получава обособените горивни кафези от Toyota Motor Corporation, като двете компании си сътрудничат сполучливо от доста години и работят дружно по този вид задвижвания още от 2013 година

Бързо зареждане и огромен пробег

В композиция с интегриран задвижващ елемент от пето потомство на технологията BMW eDrive на задната ос и създадената особено за BMW iX5 Hydrogen високоефективна литиево-йонна батерия, водородната горивна система на BMW дава еквивалент на 401 к.с

Газообразният водород, нужен за зареждане на горивната клетка, се съхранява в два резервоара с съдържимост 700 бара, направени от подсилена с въглеродни нишки пластмаса. Общо те побират шест кг водород, което обезпечава на BMW iX5 Hydrogen пробег от 504 км. Презареждането на резервоарите лишава единствено три до четири минути.

BMW iX5 Hydrogen се създава в пилотния цех в Центъра за научни проучвания и нововъведения в Мюнхен, или в резюме FIZ. Там работят към 900 чиновници в региона на производството на каросерии, сглобяването, проектирането на модели, конструирането на концептуални коли и адитивното произвеждане, което подсигурява, че както продуктът, по този начин и индустриалният развой са подготвени за серийно произвеждане.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР