Първите пенсионери от Универсален пенсионен фонд с договори за разсрочено

...
Първите пенсионери от Универсален пенсионен фонд с договори за разсрочено
Коментари Харесай

Как да си получите парите от втората пенсия

Първите пенсионери от Универсален пенсионен фонд с контракти за разсрочено заплащане и спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст получават към този момент своите заплащания, показват специалистите от Българската асоциация на специалистите за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Пенсионерите могат да разчитат на своите месечни суми всеки месец до 15-то число на настоящия месец, изплатени от Фонда за погашение на пожизнени пенсии и Фонда за разсрочени заплащания.

Право на пенсионера е да дефинира и комфортния за него метод на приемане на пенсията – по банков път или с пощенски запис.

Към момента броят на разсрочените заплащания е с максимален дял за сметка на спомагателните пожизнени пенсии за напреднала възраст, които ще се усилват дълготрайно, защото броят на обезпечени лица с натрупвания по партидата, задоволителни за отпущането на пожизнени пенсии, ще продължава да пораства.

83 113 души реалокираха парите си за втора пенсия

Минималната сума на пожизнената пенсия е 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. За 2022 година тя е 70,05 лева на месец. Максимален размер на пожизнената пенсия няма.
 istock istock
При разсроченото заплащане има най-малък и оптимален размер. Минималната сума на месечното разсрочено заплащане е 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст – за 2022 година 70,05 лева на месец. Максималният размер на месечното разсрочено заплащане за 2022 година е равно на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст – 467 лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР