Първите междупланетни спътници от типа CubeSat са в добро състояние

...
Първите междупланетни спътници от типа CubeSat са в добро състояние
Коментари Харесай

И двата нано-спътника МарКО се свързаха със Земята след изстрелването им към Марс!

Първите междупланетни спътници от вида CubeSat са в положително положение след изстрелването, оповестява уебсайтът на НАСА. И двата спътника са съумели да се свържат със Земята. Първият сигнал е получен в 23:15 ч. българско време през вчерашния ден, а вторият – в 00:58 ч. българско време през днешния ден. Инженерите ще създадат серия от инспекции преди “МарКО ” да продължат своето странствуване към далечния космос.

Напомням на читателите, че “МарКО ” бяха изстреляни през вчерашния ден в 14:05 ч. българско време с ракетата “Атлас 5 ” на път към Марс. Ако всичко мине наред, през ноември те ще прелетят край Червената планета и ще съберат данни от кацането на спускаемата задача “ИнСайт ”. Това е първият полет на спътници от вида CubeSat в далечния космос. CubeSat спътниците са евтини и са построени от стандартизирани единици с кубична форма 10 на 10 на 10 сантиметра. В случая двата “МарКО ” са построени от шест такива единици. 

Самият факт, че управлението на задачата е съумяло да получи сигнал толкоз скоро след изстрелването, заслужава хвалба. За финален път инженерите са ревизирали положението на спътниците през март, до момента в който са ги подготвяли за полет. Съответно след освобождението им в космоса спътниците е трябвало да извършат доста неща изцяло независимо, без помощ от Земята – да разпрострат слънчевите си акумулатори, да се стабилизират, ориентират към Слънцето и да включат радиопредавателите си. 

На фотографията: двата спътника “МарКО ” A и B следят кацането на “ИнСайт ” на Марс през есента тази година. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР