Първите две линейки с пострадалите деца от сръбския автобус тръгнаха

...
Първите две линейки с пострадалите деца от сръбския автобус тръгнаха
Коментари Харесай

Първите две линейки с пострадалите деца от сръбския автобус тръгнаха за София


Първите две коли за спешна помощ с потърпевшите деца от сръбския рейс потеглиха от Стара Загора за София.Едно от тях ще бъде преведено в Детска неврохирургия на " Пирогов ", а другото в хирургията.

„ Две деца са потърпевши по-тежко при пътнотранспортното произшествие на Автомагистрала „ Тракия “, надлежно на 10 година и на 11 година Детето, за което имахме по-големи терзания, към този момент е нормализирано хемодинамично, контактно, съответно и е в схващане. При него ще се наложат оперативни интервенции. Другото дете, в травматичен потрес и с контузия на горен крак, от сутринта е в малко по-тежко положение, с фебрилитет. Тук на място е оказана навременна здравна помощ в цялостен размер, в това число образни проучвания, кръвопреливане, стабилизиране и всичко належащо. След направена консултация със съответните структури на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ беше взето решение двете деца да бъдат приведени в „ Пирогов “ за лекуване и по-нататъшно наблюдаване ", заяви на брифинг тази заран служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

В Стара Загора той и министърът на опазването на здравето на Сърбия доктор Златибор Лончар и краткотрайно ръководещият посолството на Р Сърбия в България Славица Панич се срещнаха със положението на потърпевшите.

Хоспитализираните деца, които са с по-леки контузии, ще бъдат превозени с коли за спешна помощ до границата, откъдето ще бъдат поети от сръбските здравни управляващи. За останалите пасажери, които са настанени в хотел в Стара Загора, сега се провежда превоз до границата със Сърбия.

Пациентът с ампутиран крак е в положително положение, добави Меджидиев.

Шофьорът на рейса, който не е потърпевш, е арестуван за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Предстоят следствените дейности.

Основните версии на този стадий са - бъркам на лидера или техническа нередовност на рейса.

Това е характерен случай на похищение на вниманието от страна на лидера. До този извод доближи пътният специалист Красимир Георгиев от Асоциация на квалифицираните автомобилисти в България.

“От една страна е неточност на лидера, от друга - вдясно е липсвала мантинела”, сподели в ефира на Нова тв пътният специалист Румен Дунев. “От последния път на тежка злополука не се случи нищо. Зачести само контролът върху водачите, които използват упойващи вещества”, добави Дунев.

От Сдружението на Автотехническите специалисти по пътна сигурност оферират да има обединен надзорен орган, който да упражнява по-сериозен надзор на пътя. “Това наше предложнеие цели да остави трайно чувство във водачите, че в България има контрол”, разясни Дунев.

По закон в България водачите нямат право да транспортират деца в тъмната част на деня, изясни още пътният специалист. “Той, тръгвайки от морето в последния миг, потегля с ясното схващане, че няма да може да излезе от територията на страната, което автоматизирано го вкарва в нарушение”, разясни той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР