Първите два месеца ще са посветени на местните избори, а

...
Първите два месеца ще са посветени на местните избори, а
Коментари Харесай

Политолог: Борисов иска максимално да се дистанцира от кабинета

" Първите два месеца ще са отдадени на локалните избори, а идващите два месеца ще са отдадени на последствията от тях ", предвижда пред Euronews Bulgaria политологът Димитър Ганев.

" Това, което желае Борисов и ГЕРБ е оптимално да се дистанцират от кабинета, той да се асоциира единствено с ПП-ДБ, с цел да завоюват на локалните избори.
Не мисля, че има заплаха от предварителни избори. Няма партия, която да има интерес от това. Нови избори биха създали сходна настройка, а даже и по-сложна за партиите. Този парламент не мисля, че е заплашен, считам, че държавното управление е застрашено. Ако продължи ерозията в ръководството, доста мъчно ще удържат обстановката. Най-вероятно е да приказваме за нов кабинет в границите на този парламент. Дори да се задържи до ротацията, не мисля, че ще остане по този начин кабинетът и единствено министър председател ще се смени ", счита той.

" Мнозинството ще се резервира, не виждам тази година това да се промени. Целият информационен фокус е изместен от държавното управление към Народно събрание. Всички политически изявления са от лицата в Народно събрание, доста рядко Денков, а Асен Василев не го виждаме. Ролята на президента е такава каквато ни е позната - съпротива на ръководещите. В предния му мандат към този момент имаше разделяне по линия на смяната. Той беше като патрон на тази смяна. Сега има разделяне по линия евро-атлантизъм. ГЕРБ, Политическа партия, Директива за птиците, Движение за права и свободи от една страна и Българска социалистическа партия, Възраждане и позициите на президента наподобява, че дава поръчка да е водач на другия лагер.
Той ще продължи да натрупа политически капитал, по кое време ще го употребява не знам, не мисля, че ще прави партия. Отношенията сред президента и държавното управление няма да станат по-добри. Аз постоянно съм бук срещу да се вършат промени в закона поради човек. И това, което ще вършат в този момент със законодателна смяна е Министерски съвет да назначава шефовете на службите, което до момента правеше президента. Колкото повече пада доверието в кабинета, той все по-силно се оформя като опозиционен водач ", разяснява Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР