Първите дипломати на Г-20 се събират на 1-2 март, дни

...
Първите дипломати на Г-20 се събират на 1-2 март, дни
Коментари Харесай

Войната в Украйна и напрежението с Китай ще бъдат обсъдени на срещата на външните министри на Г-20

Първите дипломати на Г-20 се събират на 1-2 март, дни след срещата на финансовите министри Бангалор, която приключи без консенсус по заключителното изказване. Вместо това Индия популяризира собствен обособен документ след края на полемиките.

Резултатът бе сходен на този от срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември предходната година, когато домакинът Индонезия също излезе с крайна декларация, признаваща разликите сред участниците в диалозите.

 

Миналия юли съветският външен министър Сергей Лавров напусна срещата на външните министри на Г-20 в Бали, откакто Западът осъди остро войната против Украйна.

На срещата в Ню Делхи ще участват – с изключение на Лавров, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и Джеймс Клевърли от Англия. Китай се чака да изпрати своя външен министър Цин Ган. Общо представители на 40 страни ще вземат присъединяване в събитието, в това число страни отвън Г-20, поканени от Индия и многостранни организации.

 

Г-20 включва богатите демокрации от Г-7, както и Русия, Китай, Индия, Австралия, Бразилия и Саудитска Арабия, наред с други страни. Правителството на премиера Нарендра Моди желае да концентрира срещата тази седмица върху въпроси като изменението на климата и дълга на разрастващите се страни, разясни представител на индийското външно министерство, поискал анонимност. Индия не желае тематиката за Украйна да господства събитието, само че това ще бъде водеща точка в дневния ред, призна служителят.

Той обаче добави, че Ню Делхи " има намерение да продължи да играе роля в Глобалния юг и да повдига въпроси, свързани с района “. Срещата на външните министри ще бъде белязана и с развиването на напрежението сред Вашингтон и Пекин, в това число поради войната в Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР