Първите български спортисти вече пристигнаха при невероятни мерки за сигурност

...
Първите български спортисти вече пристигнаха при невероятни мерки за сигурност
Коментари Харесай

Стрес: Посрещнаха олимпийците ни в Пекин в скафандри

Първите български спортисти към този момент дойдоха при невероятни ограничения за сигурност в Китай, където от 4 февруари стартират XXIV зимни олимпийски игри.

Националите по биатлон Владимир Илиев, Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова и Лора Христова, дружно с двамата треньори Александър Касперович и Виталий Норицин, както и трима ваксмайстори - Александър Младенов, Красимир Стоилков и Борислав Петров, дойдоха в олимпийското село в Чжанцзякоу тъкмо в деня на откриването му. Групата ни пътува близо 20 часа, преди да се настани в селото, откакто излетяха в сряда следобяд от летището в Милано.

От отбора ни разкриха детайлности към пътуването, както и строгите ограничения, които са взели домакините с цел да предпазят участниците от зарзяване с COVID-19, осведоми " Монитор ".

" В самолета ни обслужваха стюардеси в скафандри, които имаха табелки, само че вместо имената им на тях имаше единствено номера. Дадоха ни един пакет с храна и две бутилки вода от 380 мл за 10-часовия полет. Когато кацнахме в Пекин, първо трябваше да отидем на машинки, с цел да си изкараме следващ код, без който не можем да създадем нищо. На тях си сканирахме паспортите, след което апаратът ни пусна въпроси - на всеки разнообразни и чак откакто отговорим, ни дава нужния оранжев код. След това отидохме да ни създадат тест за ковид.

Оказа се, че от самото начало, откогато сме слезли от самолета, са ни следили термокамери, тъй като на един компютър ни демонстрираха всяка наша стъпка.

След теста минаваме на паспортен надзор и валидиране на акредитациите. Всички хора, които срещнахме на летището бяха в скафандри ", разкриха от биатлона.

Ваксмайсторите пък не съумели да валидират акредитациите си, защото се оказало, че са декларирани за механически личен състав и в ски бягането, само че по условие на домакините не било допустимо да вървят до другото олимпийско село, макар че било наоколо. Така те получили нови акредитации, преди да влязат в олимпийското село с инструкции, че могат да са единствено на пистата за биатлон.

След всички инспекции на летището нашите били упътени към мястото, от където да си вземат багажа, а там пък ги насочили към номера на автобуса, който би трябвало да вземат за тяхното олимпийско село. За да стигнат до него обаче

на няколко пъти трябвало да маркират оранжевите си кодове, минавайки през разнообразни зали.

В рейса пък бил претрупан единствено персоналният им багаж, а оборудването била превозена с обособени камиончета. Биатлонистите ни обаче не извадили шанс с рейса, откакто им се паднал много остарял и вътре било ту доста топло, когато работело парното, ту студено, когато водачът го изключвал, тъй като духало доста мощно.

" В рейса водачът на няколко пъти ни попита дали всичко сме за Чжанцзякоу. Използваше преводач за задачата. Кабината му беше оградена с дебело стъкло плексиглас и едвам го чувахме какво приказва. Всеки рейс беше с полицейски кордон. Като излязохме от летището, автобусът беше тестван с няколко устройства извън и беше дезинфекциран. Когато стигнахме до автомагистралата пък,

човек от уредниците изтича непосредствено на платната и стартира да стопира колите с ръце, без палка или сигнализатори, с цел да мине нашият кордон.

Успя да спре първите две ленти, а с най-лявата му беше малко по-трудно, само че съумя. Като излязохме от Пекин, на автомагистралата съвсем от самото начало бяхме единствено ние. На няколко места имаше пунктове с тоалетни, направени особено, с цел да стопират олимпийските автобуси. И там всички бяха в скафандри, а преди потегляне прецизно ни ревизираха всякога ", описаха още биатлонистите.

Накрая, малко преди олимпийското село в Чжанцзякоу пък за малко да се изгубят, откакто полицейската кола, която ги водела, се отдръпнала и водачът не знаел от къде би трябвало да мине за основния вход. Апартаментите на нашите се водят на втора линия, само че са тъкмо до площада, където са позиционирани магазини, банка и други здания и където най-вероятно ще се организират церемониите по награждването след всеки спортен ден. Тези от отбора ни, които са били и на олимпиадата в Пьонгчанг пък споделят, че стаите са много по-добри от тези в Корея.

Освен това уредниците са се погрижили за всичко належащо за хигиената на спортисти и посетители, като на всеки креват са намерили сакче или раничка с тоалетни такъми, перилен препарат, кремове и така нататък

Първото, което българите създали, откакто се настанили по стаите си, пък било да отидат в ресторанта след оскъдната храна в самолета. Там храната била в обилие, като можело да избират от разнообразни типове кухня - азиатска, европейска, вериги за бързо хранене и още доста, само че

трябвало да седят всеки в обособена кутийка, с цел да съблюдават нужната отдалеченост.

И там целият личен състав бил облечен в бели скафандри.

Въпреки строгите ограничения за сигурност, които ползват, обаче през вчерашния ден китайските управляващи оповестиха нови 23 случая на заразяване с ковид измежду хората, пристигнали на зимните олимпийски игри в Пекин. От 351 пристигнали, 15 са дали позитивни проби, само че включително няма спортисти или членове на делегации. Другите 8 инфектирани обаче са от към този момент намиращи се в балона хора, свързани с олимпиадата, като измежду тях има двама представители на спортни федерации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР