Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано

...
Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано
Коментари Харесай

Първично огнище на африканска чума в Кърджалийско

Първично огнище на заболяването африканска чума по свинете е установено в Момчилград, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация в Кърджали, представени от БГНЕС.
Заразен е бил животновъден обект вид „ персонално стопанство “, в което са отглеждани 10 свине. Става дума за изгорялата преди седмица частна плантация в Момчилград. Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали позитивна проба за чумата. Областната епизоотична комисия се събра на съвещание, с цел да набележи ограничения за предварителна защита и надзор.
Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдаване, която обгръща към 50 обитаеми места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел.
Всички домашни свине в Момчилград са евтаназирани след определяне на огнището, рапортуваха от Областната дирекция по сигурност на храните.Ловните дружинки в региона не са откривали мъртви свине при отстрел, обход или хванати в клопки. От регионалното пътно ръководство дезинфекцират постоянно местата за отдих и кошовете за боклук, както и главните пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви.
Епизоотичната комисия реши да бъде осъществено ново броене на свините в персоналните дворове на територията на област Кърджали. При предходното броене животните бяха 210. Забранява се търговията и превозването на домашни прасета. Службите на Българската организация по сигурност на храните ще провеждат постоянни клинични прегледи в персоналните стопанства за предварителна защита на чумата по свинете.
Нов случай на заболяването има и в Благоевградско. Открита е инфектирана свиня в Национален парк „ Пирин”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР