Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е произвел 6,9 милиарда киловатчаса

...
Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е произвел 6,9 милиарда киловатчаса
Коментари Харесай

Беларуската АЕЦ е спестила 1,8 милиарда кубични метра природен газ

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е създал 6,9 милиарда киловатчаса електрическа енергия, откогато е включен в енергосистемата на страната, разгласи министърът на енергетиката Виктор Каранкевич. Работата на атомната мощ е разрешило да се заместят към 1,8 милиарда кубични метра природен газ, което е съвсем съпоставимо с годишния размер на ползване на синьо гориво от популацията на Беларус.

Относно напредъка по втори енергоблок на централата, Каранкевич означи, че в процеса на физическото му пускане, в дейната зона на реактора е заредено свежо нуклеарно гориво.

Следващата стъпка е излизане на минимално контролируемо равнище на мощ, с цел да се стигне до стадия на енергийното пускане и подаването на първите киловатчаса в мрежата на страната. С въвеждането в употреба на втори енергоблок, размерът на произвеждане на електрическа енергия от първата АЕЦ в Беларус ще бъде към 18,5 милиарда киловатчаса годишно, което би разрешило годишно да се спестят към 4,5 милиарда кубични метра природен газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР