Първата среща ГЕРБ – ПП относно 16-те точки на Промяната“

...
Първата среща ГЕРБ – ПП относно 16-те точки на Промяната“
Коментари Харесай

Асен: БВП ще се вдигне с 30 млрд. Ананиев: Глупости

Първата среща ГЕРБ – Политическа партия по отношение на 16-те точки на „ Промяната “ завърши в дух на бездънен конструктивизъм с цялостна деконструкция.

Бившият финансов министър Асен Василев изненада с презентация за бъдещия бюджет 2023, в който залага повдигане на Брутния вътрешен артикул с 30 милиарда и оттова направи обществени планове, които биха били – по думите му, запазили 3% недостиг.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев обаче уточни, че това е прогноза, основана на остарели данни на МВФ по отношение на Брутният вътрешен продукт освен на България, само че и на Европа, а новата следва скоро и тя сигурно ще е напълно друга в посока надолу.

Така, че да се стъпва на база 180 милиарда Брутният вътрешен продукт през 2023 е безразсъдно и би довело до още изтегляне на дълг върху заложения към този момент в размер на 15 милиарда лв..

Още повече, че Василев взел данните от Национален статистически институт, само че не за тази година, а в интервал.

Бившият енергиен министър Делян Добрев пък съпостави дълга през всичките 45 години социализъм, който е бил 37 милиарда, и постигнатият единствено за две години нов дълг.

Ако приемем това, което оферирате, още следващата година ще теглим 5 милиарда върху заложените 15 милиарда и дългът ще е 20 милиарда, сподели Добрев.

Той е безапелационен, че в презентацията на Политическа партия въобще няма база, на която да се предвиждат цените на горивата и целия енергиен бранш, както и с какви средства вероятно страната ще би трябвало да се намеси в него следващата година.

Бившият министър председател Кирил Петков пък на няколко пъти прикани ГЕРБ да поддържа декларацията на Политическа партия, с която се упорства служебният кабинет да внесе Закон за бюджета в Народното събрание, а не това, което стори – удължение на остарелия бюджет.

Десислава Атанасова отговори, че това може да стане единствено след следваща среща на финансовите специалисти на двете партии, в която да вземат участие и представители на МФ, и чак след реализиране на съглашение по макрорамката, в случай че такова е допустимо. Тя означи, че ГЕРБ и Политическа партия имат немалки разминавания както в прогнозата за Брутният вътрешен продукт, по този начин и за недостига.

Ананиев пък сложи още една алтернатива – дали да се гони връщане към недостиг под 3% още следващата година, или това да се възнамерява в границите на идващите 3 години, тъй че да има опция за по-големи обществени разноски. Отговор на опцията Василев не даде, само че стана ясно, че ще се дебатира сред специалисти.

Останалите участници в срещата резервираха безмълвие.

Групата договарящи от Политическа партия обаче бе двойно по-голяма от тази на ГЕРБ-СДС.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР