Първата снимка от космическия телескоп “Евклид, заснета посредством прибора VIS

...
Първата снимка от космическия телескоп “Евклид, заснета посредством прибора VIS
Коментари Харесай

ПЪРВИ СНИМКИ: Космическият телескоп Евклид официално заработи!

Първата фотография от галактическия телескоп “Евклид ”, снимана чрез прибора VIS във забележимата област на електромагнитния набор. Photo credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO

На 1-ви юли ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” изпрати в космоса телескопа на Европейската галактическа организация “Евклид ”. Днес, близо месец по-късно, организацията ни сподели първите фотоси от телескопа – и той работи съгласно упованията!

На борда на “Евклид ” има два прибора: VIS, който снима във забележимата област на електромагнитния набор, и NISP, който снима в инфрачервената област. И двата инструмента са в чудесно положение.

Първата фотография от галактическия телескоп “Евклид ”, снимана чрез прибора NISP в инфрачервената област на електромагнитния набор. Photo credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO

Космическият телескоп “Евклид ” работи във втората точка на Лагранж от системата Земя-Слънце (L2), същия район от космоса, ситуиран на 1.5 милиона километра от Земята и където работи и галактическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ”.

Задачата на “Евклид ” е да следи една трета от цялото нощно небе и да прониква до 10 милиарда години обратно в предишното – малко по-малко спрямо опциите на телескопа “Джеймс Уеб ”, който бе изстрелян в края на 2021 година. В рамките на шестгодишен интервал учените ще употребяват данните от “Евклид ”, с цел да основат две детайлни карти. Първата би трябвало да разкрие къде е разпределението на тъмната материя – тя ще разчита на гравитационните лещи, резултат, при който галактическите обекти изкривяват светлината от по-далечните източници. Втората ще употребява така наречен барионни акустични осцилации, великански шокови талази, остатъци от времената, когато Вселената е била млада и гореща. По този метод откривателите би трябвало да разкрият за какво Вселената се уголемява, като водещата доктрина е точно тази за тъмната сила.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Винаги можете да помогнете на създателя и уеб страницата, като изпратите подаяние – за повече информация тук!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР