Първата седмица след Сирни заговезни българите наричат Тодоровска, Тудорска неделя,

...
Първата седмица след Сирни заговезни българите наричат Тодоровска, Тудорска неделя,
Коментари Харесай

С Кучи понеделник и кукерски игри започва Тодорова седмица

Първата седмица след Сирни заговезни българите назовават Тодоровска, Тудорска неделя, по името на празника Тодоровден, който е в събота. Позната е още като Тримирна неделя, тъй като през първите три дни от нея се тримири. Наричат тази седмица и Луда, Глуха неделя, Черна неделя, тъй като се приема за доста неприятна, за " хаталия ", и се има вяра, че който се разболее през нея, не оздравява. Това поверие дефинира изпълняването на разнообразни традиции и обреди, спазването на някои забрани за работа и за консумация на избрани храни. Спазва се и строго полово табу, споделя етнологът Валентина Шараланова пред Dir.bg.

Д-р Шарланова е доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Научните й ползи са в региона на обичайна българска метрология, националната метеорология, свети места - православни християнски църкви и манастири в Софийско, еднаквост и миграции. Автор е на редица публикации, студии и на монографиите: " Български национални ограничения ", " Народна метеорология ", " Български обичайни празници и традиции " и " Софийската Света гора " - в две издания, едното от които с превод и на британски език.

Обичаите, осъществявани през всеки един от дните от тази седмица, дефинират и националните им наименования.

Понеделникът се назовава Чист понеделник и на него дамите измиват с пепел всички съдове в къщата, с цел да махнат блажното от тях. Почистват подробно домовете си и изхвърлят сметта на улицата с вярата, че по този начин изхвърлят бълхите. Тъй като през останалите дни от седмицата не би трябвало да се готви, в понеделник стопанките подготвят храна за цялата седмица. Някъде съблюдават строга възбрана да не варят фасул и грах, " с цел да не заври къщата от бълхи ".

От този ден стартира тридневно строго тримирене , наричано тримиро, търпилка, тудуричене. Спазва се най-много от моми, годеници и дами, които неядат и не пият нищо през този интервал. Според националната религия, в случай че човек почине през интервала на тримиренето, душата му " остава постоянно да се лута на земята ".

Наричат понеделника още Песи, Бесен или Кучи понеделик , тъй като на него се извършва обичаят церѝлка " или трѝчене (лекуване), люшкане, бесене, весене на кучетата срещу бяс.

Народът ни си представял беса като злобен пъклен дух, който предизвиква заболявания. Той се раждал от " гневния вятър " в небето и се разнасял от чучулигите, които летели най-високо. За да изгонят духа на бяса от кучето, момците хващат животинчето, поставят въжена примка на шията му и го завъртат мощно. Друг вид на обичая е гоненето на куче из селото , със завързана тенекиена кутия на опашката. През целия ден не се работи нищо и кучетата се пъдят надалеч от вкъщи, " с цел да не побеснеят и полудеят хората ". Ергените и момите, които от дълго време са минали възрастта за задомяване, са обект на доста смешки и задевки през този ден. Удрят ги с чували с брашно по гърба и ги посипват с пепел, с цел да провокират по този начин скорошна женитба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР