Първата продажба на имот в Португалия с криптовалута сякаш остана

...
Първата продажба на имот в Португалия с криптовалута сякаш остана
Коментари Харесай

Как криптовалутите си проправят път към имотния пазар?

Първата продажба на парцел в Португалия с криптовалута като че ли остана незабелязана. Зад реализирането й обаче стои близо година усърдна работа. На 4 май в град Брага, Жоао Маркес продава апартамент в града на стойност 110 хиляди евро за малко под три биткойна към оня миг. Президентът на Нотариалната камара на Португалия Хорхе Силва следи договорката, както и Карлос Сантос, основен софтуерен шеф в португалската компания за недвижими парцели Zome, която посредничи при продажбата, пише Financial Times.

Целият развой лишава единствено няколко минути, само че той е кулминационната точка на многожество полемики, провеждани в границите на месеци, сред португалските данъчни и финансови управляващи, както и нотариуси, с цел да бъде контрактувано по какъв начин биха могли да се правят преводите за парцели напълно в криптовалути.

Португалия, която няма налози върху финансовите облаги за криптовалути, е парадайс за крипто вложителите. В средата на април офисът на Хорхе Силва издава насоки за това по какъв начин нотариусите би трябвало да подхождат към криптотрансакциите, без да е належащо да ги обръщат в евро преди узаконяването им. Силва твърди, че този ход отразява ясното предпочитание от страна на купувачите. „ Крипто е действителност, “ показва той.

Сега можете да вършиме продажби с криптовалути по легален метод с бистрота, като спазвате всички условия “, прибавя специалистът.

Оказва се, че образецът на Португалия е необикновен. В множеството страни неналичието на запаси за оценка на обвързваните данъчни последствия и опасности, както и заплахата от пране на пари, значат, че конвертирането във фиатна валута към момента е належащо в даден миг от процеса. Междувременно броят на евентуалните купувачи нараства. Вече има десетки хиляди участници в биткойн мрежата, които държат повече от един милион $ в своите цифрови портфейли.

През 2022 година съвсем всеки пети клиент влага в криптовалути и сходни цифрови активи ", откри световно изследване на Knight Frank, извършено измежду повече от 600 шефове на средства на стойност над 30 млн. $.

Това отразява пика на пазара. Сривът в цените на криптовалутите тази година, провокиран от възходящите лихвени проценти, изплаши вложителите и изтри към два трилиона $ от оценката на всички криптовалути. Все отново има възторг за покупко-продажби с крипто на имотния пазар. Той е разполагаем освен измежду купувачите, които желаят да трансфорат нестабилните си активи в по-безопасни вложения.
Безопасни като недвижими парцели
Налице е интерес към закупуване на парцели посредством криптовалути, насъбрани в навечерието на пика на цената на биткойн миналия ноември ", споделя Даниел Браун, старши помощник в региона на недвижимите парцели в английската юридическа компания Kingsley Napley.

" Сега, след месеци на пазарни турбуленции, аргументът за ориентиране към по-безопасни активи става все по-труден за занемаряване ", прибавя Браун.

„ Хората се стремят да загърбят нещо, което е известно със своята волатилност и влагат парите си в нещо по несъмнено “, акцентира той.

Много от клиентите на Браун са относително млади купувачи, които търсят своето първо персонално жилище. Тези купувачи са спечелили по някакъв метод положение посредством вдишване на опасности и

в този момент се впускат в нещо друго “.

Има интерес и от интернационалните купувачи, които търсят втори дом в чужбина. Това е една от аргументите, заради които La Haus, колумбийска компания за недвижими парцели, подкрепена от Джеф Безос, регистрира серия от продажби на парцели посредством биткойни на известни туристически места като Тулум, Мексико, и карибското крайбрежие на Колумбия.

Въпросните размери на продажби са релативно дребни. От първата си договорка през януари компанията е продала четири парцела на обща стойност 800 хиляди $.

Извършването на покупко-продажби напълно в криптовалута значи, че интернационалните купувачи не губят от обменните курсове и таксите при конвертирането на една валута в друга, което прави процеса на трансакция по-облекчен. Продавачите могат да избират дали да одобряват фиатни (издавани от държавата) пари, или криптовалута като заплащане.

Междувременно волатилността на биткойните е с порядък по-голяма даже от най-нестабилните фиатни валути. През юни цената на най-популярната криптовалута падна под 20 хиляди $ по отношение на своята пикова стойност от 68 хиляди $ през ноември, което накара най-голямата борса за криптовалута Binance да спре тегленето на биткойни за няколко часа. На фона на тези дейности някои купувачи изчакват с вярата, че биткойнът ще се възвърне, преди да извършат трансакция за даден парцел.
Продажба на крипто
Пазарът на крипто недвижими парцели в Съединени американски щати към момента е в начален етап на развиване. Характеристики на американската система показват, че преводите, осъществявани напълно в криптовалута, към този момент са невъзможни.

Американските регулатори също възприеха по-ястребов метод за криптопазарите тази година, защото няколко банкрути на криптокредитори и хедж фондове оставиха активите на вложителите замразени.

Предупредителен знак за всеки продавач е когато отсреща си има покупател с кошница от активи, чиято стойност може да се срине по време на продажбата. За да се оправи с това е основана RealScore – модел на волатилност, който преглежда разпределянето на криптоактиви измежду клиентите и прави оценка на това каква е възможност тези активи да се срутен тъкмо тогава, когато се реализира продажба.

Основните участници на жилищния пазар в Съединени американски щати също се включват в играта. През юни PMG - водещ разработчик на недвижими парцели - стартира да приема криптовалута за всички продажби на етажна благосъстоятелност в Съединени американски щати посредством партньорство с FTX, относително нова криптоборса, учредена от Сам Банкман-Фрайд. От първия си криптодепозит през октомври предходната година, компанията е приела депозити преди строителството за повече от 70 жилището.

Волатилността въпреки всичко изнервя някои хора.

Финансирането на ипотеки, когато то се основава на поръчителство с други активи, при които не знаете същинската стойност на този актив, става рисково “, разяснява Дарил Феъруедър, старши икономист в Redfin.

Американските регулатори също приканват за нараснало внимание. Още през март президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която подреди на федералните организации да изготвят проект за контролиране на криптовалутите до началото на септември. Гари Генслър, ръководител на Комисията по скъпи бумаги и тържища, неведнъж приканва за засилен контрол върху цифровите токени, като аргументира използването на съществуващи правила в обичайните финанси към криптопазарите.
Следвайки парите
Глобалният пазар на недвижими парцели от дълго време е плодородна почва за пране на пари - мащабът на включените преводи разрешава черните пари да бъдат наново въведени в светлата страна на стопанската система, като в същото време обезпечава безвредна инвестиция за тези, които желаят да се отърват от нелегално добитите пари. Приложете тази логичност към криптосектора, където регулацията към този момент е разхлабена и големи суми могат да минават бързо сред цифровите портфейли, без да звънят алармени звънци, и капацитетът за проблеми е явен.

Пазарът на недвижими парцели към този момент се бори с използването на разпореждания за пране на пари без криптовалути “, акцентира Илария Заволи, учител в Университета в Лийдс, който учи прането на пари на пазара на недвижими парцели във Англия.

Въпреки че всички преводи с криптовалута на доктрина би трябвало да бъдат транспарантни и проследими при блокчейна, е известно, че нарушителите употребяват децентрализирани " криптомиксери ", с цел да скрият следите си. Заволи отбелязва, че сега доста организации за недвижими парцели не наемат личен състав, кадърен да схваща криптовалути или не разполагат със системи, които могат да правят нужните инспекции.

Трябва да имаме подобаващ мониторинг на системата “, акцентира Заволи.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР