Първата отпуска от затвора на сръбския мафиот Сретен Йосич, предизвика

...
Първата отпуска от затвора на сръбския мафиот Сретен Йосич, предизвика
Коментари Харесай

Сърбия в шок: Най-могъщият престъпен бос на Балканите излиза...

Първата отпуска от пандиза на сръбския мафиот Сретен Йосич, провокира потрес в западната ни съседка, за излизането му от килията се заприказва и у нас.

Мъжът, именуван още Йоца Амстердамски, държал години наред в боязън Балканите, беше пуснат за положително държание единствено за 2 дни, с цел да се види със фамилията си, само че изправи косите на някои свои приятели и служители на реда, които го бяха позабравили, написа Труд.

И в случай че Йосич прелестно знае, че чиновниците на закона са си правили работата, то на хората, които са го покровителствали и по-късно са го предали, надали елементарно ще елементарни. През късата му отпуска от сръбския затвор “Забела” мафиотът едвам ще бъде рисков за някого, само че през октомври той ще излезе дефинитивно и никой не знае ще тръгне ли да мъсти.

Славата на Йоца като най-могъщият незаконен необут на Балканите въобще не е пресилена. Той оглавяваше повече от 10 години един от най-големите канали за наркотрафик и незаконен бизнес с оръжия. Сърбинът ръководеше и мощна тайфа за осъществяване на мокри поръчки.

Неговите главорези са подозирани за няколко убийства на сикаджии у нас - на Поли Пантев, Димата Руснака и Бай Миле. И макар, че е търсен с алена бюлетина на Интерпол, Йосич безусловно несмущаван се разхожда из България от 1997 до 20 юни 2002 година, когато е задържан в София.

Смята се, че ползите на сърбина на наша територия били огромни, тъй като точно отсам минавали съществени контрабандни и наркоканали за Западна Европа. Това няма по какъв начин да стане без висше застъпничество, настояват хора от подземния свят.

За гърба на сърбина стоял шефът на наказателните бригади на СИК Милчо Бонев - Бай Миле, човек с дебели връзки в полицията и политиката. Арестът на Сретен Йосич в София изненадва освен самия него, само че и сикаджията Бай Миле, който се пробва да провежда освобождението му. И двамата са уверени, че където не се получава с пари, ще стане с доста пари, само че в тази ситуация удрят на камък.

Бай Миле се заема да провежда бягството на Йосич, което се оказва задача невъзможна. Според оперативна информация от това време, той предложил шестцифрени суми на висши служители на реда. По-късно тогавашният основен прокурор Никола Филчев ще каже, че сърбинът дори желал да заплати част от външния дълг на България против свободата си.

Европа обаче ни гледа под лупа и никой не рискува да го направи. Опасният чужденец е откаран в болничното заведение на Софийския затвор, тъй като се оплаква, че му е зле. Висши фуражки в Министерство на вътрешните работи се тормозят, че зад решетките или ще го убият, или ще избяга. И вземат решение да го реалокират в ареста на Транспортна полиция, където да бъде защитаван от барети от Отряда за битка с тероризма.

Избират акцията да се организира измежду нощ, когато никой не я чака. На нея участва персонално тогавашният вътрешен министър Георги Петканов, който едвам не получава удар, когато не намират на болничното легло в пандиза рисковия пациент. Той е открит в един от коридорите и с невиждана защита е изместен в новия арест. Командосите го трансферират от килия на килия, с цел да объркат възможни негови приятели, в случай че изискат да го освободят със мощ.

Такива ограничения за сигурност за невиждани за България, настояват служители на реда. Много от баретите получават предложение за големи суми, в случай че му оказват помощ да избяга, само че на вятъра. Делото за екстрадицията на Йосич се гледа дни по-късно в Софийския затвор, който буквало е блокиран от командоси. Той е конвоиран до летището и предаден на нидерландските управляващи.

В Холандия Йоца е търсен за трафик на опиати, пране на пари и ликвидиране на трима служители на реда. Годни доказателства против него обаче няма и сърбинът е пуснат да си върви по живо, по крепко. Година по-късно в България мистериозно изчезва видният висаджия Мето Илиенски, който и до момента не е открит.

Хора от групировката от ВИС-2 и до момента са уверени, че Мето е жертва на възмездие, тъй като е издал леговището на Йосич на български служители на реда. Също на сръбския мафиот се приписва и убийството на Бай Миле през 2004 година Причината била, че сикаджията не е могъл да го отърве от ареста, само че другояче е прибрал крупна сума около договарянията за рушвети.

След стартирането му от холандсике затвор Йоца се прибира в Сърбия, където през 2009 година е задържан. Година по-късно е приет за отговорен като подстрекател на убийството на Горан Марянович през 1995 година и наказан на 15 година затвор, които по-късно са понижени на 13,5 година Според събраните доказателства той предиздвикал Миодраг Проданович и Боян Милосавлевич да убият Марянович в кафенето “Бамби” в спортния комплекс “Олимп”.

При атентата бе ранена и приятелката на жертвата и инцидентни посетители на заведението. По време на делото против него, Йосич декларира, че е бил покровителстван от български политици и има доказателства за това, които обаче не сподели.

Дали е запазил тази информация, тъй като счита да се върне в България, ще се разбере най-рано след половин година. Сърбинът обаче към този момент не вярвал на българи, откакто най-верните му хора у нас го предали и това му коствало години зад решетките.

Сретен Йосич е роден през 1962 година в град Смедеревска паланка, Югославия (днешна Сърбия). Твърди се, че е бил извънредно непосредствен с Желко Ражнятович - Аркан и даже е бил воевода в паравоенния отряд, прочут като “Тигрите”.

Сигурно е обаче, че при започване на деветдесетте години Йосич съумял да се изкачи до най-високите равнища на сръбската мафия в Амстердам, наречена “Белградската група” и станал дясна ръка на Дуя Бесирович - водача на организацията, който по-късно е прострелян и умира в болница.

След убийството Йосич наследява организацията и в идващите години се трансформира в нарушител от интернационално равнище, отговорен за гибелта на голям брой съперници и сътрудници, в това число и българи. През 1993 година той е наказан за опит за ликвидиране на 3 години отнемане от независимост. След изтърпяване на половин година затвор, съумява да избяга. Тогава стартира интернационалното му търсене, което след 9 години приключва с ареста му в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР