Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка

...
Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка
Коментари Харесай

Първата жена пилот на Афганистан: Талибаните не обясняват защо не може да работим

Първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан е бежанка у нас. Пет месеца след бягството от талибаните, 23-годишната Мохадес Мирзаи е утвърдена да получи непрекъснат статут в България.

За часове животът й се прекатурва на 180 градуса. На 15 август вместо да пилотира „ Боинг “ 737 към Истанбул, Мохадес напуща Афганистан като бежанка, с цел да оцелее.

„ Стоях пред самолета и трябваше да реша – дали да отпътува, или да остана. Мислех за всичко, което оставям - фамилията си, дома си, приятелите и моята мечтана специалност. Изпитвах и боязън от талибаните, които бяха нахлули в летището. Бях уплашена до гибел! По телефона майка ми сподели: „ Бягай! Талибаните ще преследват теб, не нас. Ти си в заплаха “, споделя Мохадес.

Всичко, което има, остава зад тила й, само че е жива. Семейството се разделя – майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан в Албания.
Снимка: btvnovinite.bg
Мохадес няма отговор за какво талибаните желаят да заглушат гласа на дамите като нея.

„ Това е въпрос, който не стопираме да си задаваме. Ние сме част от обществото в Афганистан. Жените са 50% от популацията. Животът ни ще бъде доста по-добър, в случай че можем да работим наедно с мъжете, както в другите страни, както е в България, в Европа и в Америка. Питаме талибаните за какво не ни разрешават, само че не получаваме приемлив отговор. Не виждам смисъл в това дамите в Афганистан да не работят или да не учат. Ние имаме това право. Трябва да имаме равни права с мъжете “, споделя младото момиче.

В Афганистан Мохадес съумява да се оправи с всички предубеждения да преследва детската си фантазия и да стане водач на аероплан.

„ Казваха ми: „ Много си дребна, водачите би трябвало да имат мускули. Няма да успееш да издигнеш самолета “. Трябва ли да имам мускули, с цел да пилотирам аероплан? Смешно е, само че в предишното тези думи доста ме натъжиха “, споделя авиаторката.

Намира излаз в чужбина – учи в Канада, а по едно и също време с това работи на няколко места, с цел да се устоя и да оказва помощ финансово на фамилията си. Довършва образованието си във Филипините. И на инат на всички, които не имат вяра в нея, тя се завръща в родината си и стартира работа като втори водач, тъй като за нея няма невъзможни неща.

„ Толкова пъти ми споделяха: „ От теб водач няма да стане! “ Но аз продължавах да пробвам, да изучавам и да се трудя! “, споделя Мохадес.

След една щастлива година, изпълнена с полети, целият й свят се прекатурва. На рождения си ден – 17 август, Мохадес каца в България.

„ През 2021 година все едно пораснах не с една, а с цели пет години. Губиш вяра, губиш смисъл. Но взех решение, че няма просто да падна духом и да рева, а ще се боря за правата си като жена и в случай че моята фантазия е да хвърча – аз ще я последвам! “, споделя младата жена.

За да се допре до фантазията си, водим Мохадес в авиационния тренажор на Техническия университет.

Освен че се трансформира в първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан, Мохадес е една от 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи дами за последните 12 месеца съгласно ранглиста на Би Би Си.

„ Най-трудно е да приземиш самолета гладко и да усетиш момента на досег със земята “, споделя Мохадес, до момента в който ръководи полета на самолета в тренажора.

Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да пътуват сами

Досега без статут и документи, младото момиче не може да кандидатства за работа като водач.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Поставих си цел - до идващия август ще бъда още веднъж в пилотската кабина! До идващия ми рожден ден! “, споделя Мохадес.

Защото в небето се усеща най-щастлива: „ Чувствам се свободна, всички проблеми на земята наподобяват толкоз дребни. Усещам свободата - като че ли имам криле и хвърча! “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР