Първата им цел е да маркират пречките пред постигането ѝНаучен

...
Първата им цел е да маркират пречките пред постигането ѝНаучен
Коментари Харесай

Китайски учени разработват методи за хиберниране на хора

Първата им цел е да маркират пречките пред постигането ѝ

Научен екип от Китай е осъществил първия в света опит с хипотермия на клетъчно равнище върху примати. Целта е да се открият механизмите зад пречката по хиберниране на хора, с цел да могат по-късно те да се отстранят, оповестява South China Morning Post, предава.

Временното заледяване би могло да помогне при пътуването и колонизирането на други планети, настояват учените.

Неврологът Дай Джи и неговият екип от Института за напреднали технологии в Шенжен задейства характерни неврони в мозъците на маймуните, които провокират единствено лек спад в телесната им температура. Това обаче довело до мощна защитна реакция против студа.

Приматите продължаваха да се движат, сърцата им биеха доста по-бързо и те трепереха - всичко това в опит да се преборят с падащата телесна температура.

" Нашето изследване сподели, че в случай че хората би трябвало да осъществят изкуствена хибернация, главното предизвикателство би било да потиснем нашия предпазен механизъм против студа ", сподели Дай Джи.

Хибернацията разрешава на бозайници като мечки и гризачи да оцелеят при неподходящи климатични условия или липса на храна. По време на това положение на бездънен сън техният метаболизъм е на минимално равнище и физиологията им се трансформира. Телесната им температура спада, някои органи се затварят, сърцето съвсем не бие, до момента в който мускулите и костите влизат в положение на покой, само че резервират силата си.

Идеята за предизвикателство на хибернация у хората от дълго време пленява въображението на почитателите на научната фантастика. В реалност проучването на хибернацията не е единствено за галактически пътешественици - то може да бъде от изгода и за хора, които чакат трансплантация на органи или са изправени пред нападателен рак.

" Имаше доста спекулации за какво доста бозайници спят зимен сън, само че хората не го вършат ", сподели Дай. " Тъй като предходни изследвания се концентрираха върху гризачи, ние искахме да опитаме скотски модел, който е по-сходен с човешките същества по мярка и конструкция на тялото. "

Дай сподели, че работата му би станала по-лесно постижима, в случай че учените съумеят да открият " гена на хибернацията ".

Една от теориите е, че хибернацията е кодирана в човешките гени, само че животоспасяващото умеене е изгубено, тъй като към този момент не е било належащо. Така че, в случай че може да бъде открито и в случай че учените съумеят да открият по какъв начин да го задействат, тогава тази дарба евентуално може да бъде възобновена.

" Но към момента има толкоз доста съществени неща, които просто не разбираме ", сподели Дай. " Например, нямаме визия по какъв начин мечките се разсънват, когато свърши хибернацията им, и какъв брой време би било безвредно да сложим някого в хибернация, преди да го събудим. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР