Първата и най-тежка криза е демографската. Тя може да не

...
Първата и най-тежка криза е демографската. Тя може да не
Коментари Харесай

Проф. Димитър Денков: Необходими са решения за тежките кризи в социалната система, които да намерят място в новата програма на БСП

„ Първата и най-тежка рецесия е демографската. Тя може да не наподобява толкоз значима предвид на икономическата рецесия, на енергийната рецесия, на външнополитическите рецесии, но е извънредно значима. За една партия, каквато би била Българска социалистическа партия или левицата въобще, главният мотор би трябвало да е обществото – хората, а измежду тях - трудещите се. “ Това съобщи проф. Димитър Денков по време на полемиката на тематика „ Левицата в България – хрумвания, стратегии, политики “, която се състоя в Народното събрание по самодейност на Българска социалистическа партия.   
„ Втората рецесия е обвързвана с моторите на обществото. Това е енергийната рецесия. Тя е пряко свързана с политики, които западноевропейската левица се пробва да постанова. Те са доста симпатични, само че за страни като България, те биха били убийствени ”., счита проф. Денков. 
Третата тежка рецесия, която той уточни по време на полемиката, е рецесията на индустриалното развиване. „ То води до освен деиндустриализация на страната, само че и до нейната доста рискова регионализация. Ако пуснете линия от Свищов до Златоград и разделите България на четири през Стара планина, вие ще видите четири разнообразни Българии с четири разнообразни центрове, измежду които свети красивата ни столица София, и на места няколко други огромни града,които изсмукват както запаси, по този начин и популацията. И водят освен до обезлюдяване, само че и до съсипване  на всички обществени системи – обучение, опазване на здравето, обществена сигурност “, сподели проф. Димитър Денков. 
Според него България има потребност да си възвърне и нейното селско стопанство.  
 
„ Това са тематики, които биха могли да намерят място в една стратегия. Оттук следват тежките рецесии в обществената система – в образованието, опазването на здравето, пенсионната система. Все неща, които биха могли да бъдат обособени полемики, само че съгласно мен би трябвало да намерят относително ясно място и ориентири за стъпки за тяхното най-малко в началото решение. Плюс една стратегия за 10-15 годишно развиване, както на Българската социалистическа партия, по този начин и на левицата “, сподели в умозаключение проф. Денков. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР