Първата година на пандемията е и последната, за която има

...
Първата година на пандемията е и последната, за която има
Коментари Харесай

Най-големите компании в област Варна: Лидерите от Девня и бумът на земеделието

Първата година на пандемията е и последната, за която има оповестени финансови доклади до момента. Затова и картината на стопанската система на Варна, както и класацията на топ 100 фирмите в региона, е блестящо повлияна точно от появяването на ковид, която сега наподобява доста от дълго време. Приходите на фирмите в района са спаднали от 20.4 милиарда лева през 2019 година до близо 18.8 милиарда лева през 2020 година Освен това приходите на стоте най-големи компании също са намалели - в случай че през 2019 година първенците са имали общо 8.2 милиарда лева, в този момент те са съвсем 7.8 милиарда лева Един взор на таблицата демонстрира, че 45 компании в стотицата бележат спад в оборота.

Иначе единственият бранш, който изцяло е на загуба, е този на хотелите и заведенията за хранене, върху които пандемията се стовари с цялата си тежест. С 514 млн. лева доходи те имат и 61 млн. лева загуба. През 2019 година браншът е бил на 8.8 млн. лева облага.

Oт друга страна, търговия и селско стопанство са секторите, които преобладават класацията на 100-те най- огромни компании в област Варна. В стотицата има цели 27 компании надлежно от всеки от двата бранша. Лошата вест е, че търговията се е свила от 6.85 милиарда лева на 6.3 милиарда лева
Автор: Капитал Центърът на Варна в Девня
Най-голямата компания във Варна е в Девня и това от години е традиция във варненската регионална стопанска система - някое от огромните предприятия в индустриалния град да е първенец за района. Три от петте най-големи компании в района са точно от града с под 10 хиляди поданици.
Реклама
За първи път откогато " Капитал Градове " основава класацията на стоте най-големи компании в област Варна, с резултатите си от 2020 година " Агрополихим " оглавява листата. И въпреки всичко през първата година на пандемията приходите на завода за тор са се намалили с 23%, от 547 млн. лева на 420 млн. лева Истината е обаче, че приходите на предходния първенец, " Афер България ", са паднали малко повече. Компанията е дъщерно сдружение на " Агрополихим ". През 2020 година " Агрополихим " купи и производителя на фосфатни фуражни добавки " Алифос България ", който попада на 94-то място във варненската ранглиста и има 26.5 млн. лева доходи.

Другите огромни девненски предприятия - " Солвей Соди " (2) и " Девня цимент " (16), също бележат лек спад в приходите.
" Агрополихим " е най-голямата компания за област Варна с резултатите си от 2020 година Фотограф: Надежда Чипева Кой върви нагоре
Най-забележителният растеж в приходите бележи компанията " Сем ремонт " (31) - цели 50 пъти, от 1.1 млн. лева на 57 млн. лева Още на пръв взор това изстрелване в оборота е подозрително и за това има причина. Компанията е една от тези, които са сключили контракт с държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " за удълбочаването на варненското пристанище, демонстрира следствие на " Дневник ". Държавната компания на процедура е заобиколила Закона за публичните поръчки, защото е сключила съглашение с Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " да извърши въпросното удълбочаване, само че то след това е превъзложило работата на частни компании, измежду които е и " Сем ремонт ", по непрогледен метод и странна процедура. Дружеството " Транспортно строителство и възобновяване " е платило 393 млн. лева от обезпеченото финансиране по плана на частната " Европейски Съюз Билд ", в която влизат " ЕИС Строителна компания " и " Съвет за електронни медии ремонт ", демонстрира следствието на " Дневник ".

Фирмата има едвам 22 чиновници и сега е благосъстоятелност на Васил Василев, който е шеф, през сдружението му " Алтоман ". През септември 2019 година, тъкмо преди гореописаната договорка с държавната компания, " Сем ремонт " сменя притежателите си. Допреди това е била на Ивайло Дилов (посочен като основен инженер на уеб страницата на компанията), Димитър Вълев и " Ди Ви България ".
Реклама
Агробизнесът е вторият бранш в региона с 2.62 милиарда лева доходи за 2020 година, като леко е пораснал по отношение на миналата година. Сред най-големите или растящи сдружения в класацията са точно селскостопанските. Земеделската компания " Равна Агро " (50), благосъстоятелност на Николай Колев, пораства съществено - съвсем 10 пъти. Друга селскостопанска компания със сериозен растеж е " Рисойл Европа " (5). През 2019 година компанията е пораснала близо три пъти, а в този момент с още 45% до съвсем 342 млн. лева Компанията е благосъстоятелност на грузинеца Шота Хаджишвили и украинеца с български паспорт Александър Минов, който има общи бизнеси със притежателите на производителя на пилешко месо " Градус ". Според докладите му сдружението купува главно пшеница, царевица и сурово слънчогледово семе от Украйна и го продава в Европейския съюз.

На 10-о място както във варненската ранглиста, по този начин и въобще в земеделския бранш на цялата страна е " Корн трейд ", част от " Агрия груп холдинг ", като компанията обаче бележи най-малък спад в приходите си, които са малко над 200 млн. лева Холдингът развива търговията със зърно и зърнени артикули точно посредством компаниите си " Корн трейд " и " Кристера ", като това е към 60% от бизнеса им. " Агрия груп холдинг " работи по пристанище за зърно в Белославското езеро, като инвестицията е към 30 млн. евро, а финансирането е от Европейската капиталова банка и ДСК.

На 12-о място в топ 100 във Врана пък е " Октопод С " (която е и на същата позиция в националната селскостопанска ранглиста за 2020 г.), част от " Октопод инвест холдинг " на Светослав Дичевски. Холдингът държи на концесия две дунавски пристанища - Оряхово и Сомовит, има и маслобойна в Разградско, автопарк от над 100 товарни коли и влекачи.
Пандемични спечелили
Почти пет пъти са се нараснали и приходите на " Комфортис.ком " (58) - от 6.8 млн. лева през 2019 година до 38.7 млн. лева през 2020 година Фирмата е благосъстоятелност на нидерландския жител Роналд ден Брейен, а уебсайт със същото име продава хигиенични материали и персонални защитни средства като маски. Именно активността на компанията изяснява сериозният растеж точно през 2020 година, когато пандемията стартира и това бяха известни артикули.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Транспорт 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Транспорт Реклама
Друга компания, обвързвана с " Комфортис.ком " - " Дъчблу.ком " (82), също е пораснала от 10 млн. лева на 30 млн. лева сред 2019 и 2020 година, като това също е холандски магазин с маски и хигиенични артикули.

Един любопитен подробност в класацията е " Айгейминг.ком ", сдружението на 45-о място. Компанията е нараснала приходите си от 31 млн. лева през 2019 година до 46.6 млн. лева през 2020 година Справка в Търговския указател демонстрира, че действителният притежател на компанията е германецът Лутц Борншайн. Според уеб страницата на компанията тя се занимава с така наречен affiliate marketing. Офисът във Варна е основан през 2011 година, а по-късно са отворени и такива в Берлин и Тел Авив. Отново съгласно уеб страницата Борншайн работи в областта на онлайн хазартния бизнес от десетилетие.
Приходите на селскостопанските компании в района на Варна порастват от 2.53 до 2.62 милиарда лева през 2020 година Фотограф: Цветелина Белутова И кой губи
Пандемичната 2020 година е била предстоящо най-тежка за хотелите и заведенията за хранене. От общо 1731 сдружения в област Варна в тази сфера са достигнали дружно над 61 млн. лева загуба при 514 млн. лева общи доходи. Само за съпоставяне - през 2019 година същият този бранш е имал над 1 милиарда лева доходи, въпреки и облагата да е минимална - близо 9 млн. лева И въпреки всичко съответно в топ 100 на най-големите компании за Варненския район има единствено едно сдружение от сектора - туристическата организация " Клуб Магелан " (93), чиито притежатели са Йовка и Иван Иванови. Фирмата се е свила на половина - от 56 на 27 млн. лева

Известната варненска компания " Планекс " (44) също бележи много сериозен спад в приходите - от 76 на 47 млн. лева Оборотът на компанията върви надолу от няколко години, само че пък през 2019 година тя внезапно излезе от записаната през 2018 година загуба с облага до близо 900 хиляди лева През 2020 година облагата е към този момент съвсем 3.3 млн. лева
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР