Първата допълнителна мярка на фона на ръста на заболеваемост от

...
Първата допълнителна мярка на фона на ръста на заболеваемост от
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Делта и Омикрон правят Делтакрон, но този...

Първата спомагателна мярка на фона на растежа на заболеваемост от коронавирус с варианта Омикрон касае работодателите, съобщи в студиото на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

" Основна опасност сега е огромната краткотрайна неработоспособност. Хора ще би трябвало да са си у дома. Няма да са доста заболели, само че няма да са на работа. Трябва да се направи график, да се обезпечи взаимнозаменяемост, с цел да не спре целият развой.

Дразни ли го някой гърлото, да се седи у дома. Сега няма потребност да се демонстрират чудеса от подвиг и да се върви на работа болен - това може да повали целия колектив или при положителен тест да го сложи заедно под карантина.

Проф. Кантарджиев разяснява и това, че към този момент се заговаря за ново превключване онлайн на учениците.

" Това решение би трябвало да зависи не толкоз от броя инфектирани, тъй като ще е огромен. По-важно е какъв брой болни ще са в лечебни заведения и в детски лечебни заведения. Тогава се вършат изводи. Вярно е, при Делта и Омитрон боледуват повече деца ".

По мотив прогнозата на матеманици, че към 19 февруари ще достигем 20 000 регистрирани случая дневно, а действително инфектираните за ден ще са 100 000, проф. Кантарджиев сподели: " Като численост ще се усилват. Тази седмица ще забележим фрапантен растеж и може да достигнем върхове на дневна заболеваемост. Няколко неща ме притестяват.

Първо, не ни е ясно при Омикрон може ли наново да се заразиш. При изумените от Делта на 1000 се разболяват наново 70. При Алфа е 5 пъти по-висока вероятността. Затова, който е препоболедувал от дълго време, би трябвало да си постави ваксина или бустерна доза.

При Омикрон не знаем какво става с късния коронавирус – 6 месеца те боли кръстът, не ти се става...

Не ни е ясно и какъв брой време ще трае имунитетът след Омикрон. За другите варианти може дори до 18 месеца ".

На въпроса още какъв брой бустерни дози ще са нужни проф. Кантарджиев отвърна: " Няма потребност от трета доза, в случай че вирусът не тръгне да мутира. За страдание, мутира ".

Когато се развиват дружно Делта и Омикрон, се получава Делтакрон. Но към този момент няма епидемиологично разпространяване.Имаше до момента най-малко 20 такива хибрида, които обаче не се популяризират, успокои проф. Кантарджиев.

Нормалният ход на пандемията е вирусът да става по-заразен, само че по-леко за се боледува.

Април ще поприключи, предвижда проф. Кантарджиев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР