Първата част на материала можете прочетете Обездвижване, наднормено тегло и

...
Първата част на материала можете прочетете Обездвижване, наднормено тегло и
Коментари Харесай

Как да намалим вредата от рисковите фактори – стъпка по стъпка: част II

Първата част на материала можете прочетете

Обездвижване, наднормено тегло и затлъстяване. Смята се, че това е една от епидемиите на 21 век. За страдание ние не се движим задоволително, не се храним вярно и одобряваме прекомерно доста калории. Причините са разнородни, като се стартира от това, че огромна част от популацията работи в офис, на бюро или в най-вече седнало състояние – да вземем за пример водачите и касиерките. Достъпността на храната, както и небалансираната диета също способстват за този проблем. Препоръките са да се усили придвижването, като Европейското сдружение по кардиология предлага 150-300 минути умерено натоварване в границите на 1 седмица или 75-150 минути по-активно натоварване. Всъщност предложеният най-малко е изцяло постижим и не би трябвало да е проблем за множеството хора –  5 дни разходка по 30 мин. Желателно е разходката да е с по-бърз ход до леко задъхване, стига здравословното положение на пациента да го разрешава.

По отношение на храненето рекомендациите са елементарни – да се заобикалят избрани храни (сладко, тестено от бяло брашно, подсладени питиета, обработени храни като чипсове, нездравословни мазнини като трансмазнините). Приемът на месо следва да бъде разнороден с разнообразни типове месо – птиче, телешко, като е добре в седмицата да има вечери и с морска риба или други морски артикули като калмари. Няма ограничавания във връзка с приема на бобови храни и зеленчуци, до момента в който при плодовете въпреки всичко би трябвало да се има едно мислено във връзка с наличието на плодови захари. Добър образец за уравновесена диета е така наречен „ средиземноморска диета “, която се практикува в по-голяма част от европейските страни с брегова линия на Средиземно море. Ако пациентът е с наднормено тегло, е редно да се пресметна режимът на хранене по този начин, че да е в лек до сдържан калориен недостиг, в това число редукцията на тежестта да е плавна и постепенна и да не предизвиква стрес за организма.

Добре прочут рисков фактор за сърдечно-съдови болести е хроничният стрес . Той постоянно утежнява качеството на съня и способства за злоупотребата с цигари, алкохол, а от време на време и други вещества. Най-лошият вид на хроничния стрес е така наречен burnout или „ синдром на прегаряне “, при който пациентите губят наслада от дребните неща от живота и не могат да релаксират пълноценно, даже и когато имат свободно време.

Друг рисков фактор е несъразмерната приложимост на алкохол . Следва да се означи, че рекомендациите на СЗО са много „ скромни “ – не повече от 50 мл концентрат или еквивалент (чаша вино или една бира) дневно за мъжете, и двойно по-малко за дамите. Тези граници рядко се съблюдават в България и даже се одобряват с подигравка. Прекомерната приложимост на алкохол е обвързвана с голям брой проблеми и опасности – нарушава се качеството на съня, организмът приема „ кухи калории “, което пречи на поддържането на оптимално тегло, усилва се риска от аритмии като предсърдно мъждене, както и от хипертония, като най-изразено е покачването на кръвното в ранните утринни часове, тъкмо когато се случват множеството сърдечно-съдови произшествия. Съществуват безалкохолни други възможности с положителни вкусови качества, да вземем за пример бира, които също могат да оказват помощ за понижаване вредата от несъразмерната приложимост на алкохол.По отношение на пушенето в   към този момент беше упоменато, че за пушачите, които не се отхвърлят от нездравословния табиет, вероятен вид са така наречен бездимни алтнернативни артикули, като изделията за нагряване, както и така наречен вейпове, при които липсва развой на горене.  Въпреки това, цялостният отвод от тютюнопушене остава целесъобразен.              

Напоследък се обръща и огромно внимание на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване като рискови фактори за развиване на болести. Добре знае се въздействието на мръсния въздух и запрашеността върху респираторните болести, като през последните години се разгласиха данни, че в това число се повишава и рискът от рак на бял дроб. Повишените равнища на звук, от своя страна, са рисков фактор за развиване на сърдечно-съдови болести и следва да бъдат следени при опция.

Как да направляваме нездравословните привички – вероятни тактики

Опитайте се да идентифицирате тригерите – в случай че се касае за стрес, тревога или burnout, пробвайте се да намалите равнищата на стрес и да ги контролирате по-добре. Друга опция е да си променим отношението към напрежението, само че това постоянно изисква работа с психолог, т.к. за пациентите е мъчно да се оправят сами с налагането на тази смяна.

Поставете си ясни, реалистични и достижими цели. Общите тези „ аз желая да хапвам по-добре “ не работят добре. По-добър вид е задачите да са ясни, да вземем за пример „ желая да прибавя 2 зеленчука към моята вечеря “ или „ множеството дни ще се опитам да пропущам десерта “.

Не правете фрапантни промени, постоянно те не са сполучливи в дълготраен проект. Опитайте се последователно и по малко да променяте живота си. Така да вземем за пример при мечтаната редукция на тегло е напълно задоволително да се отслабва 1-2 кг на месец, стига това да продължи дълготрайно и съответният хранително-диетичен режим да е резистентен и да се е трансформирал в метод на живот.

Опитайте се да следите и документирате началото и последващия напредък. Например при мечтана редукция на тегло, добра концепция е да запишете изходното си тегло и талия и да ги следите в бъдеще. Може да си записвате и какъв брой алкохол приемате, като в това число има приложения за смарт телефон, които могат да ви улеснят в това. Не се отчайвате даже и да сте в „ застой “, даже и поддържането на обещано тегло е триумф по отношение на продължаващото напълняване.

Най-често смяната на метода на живот е несполучлива заради непридържане към първичния проект. Придържането е от извънредно значение, да вземем за пример при хранително-диетичния режим е допустимо един ден той да е „ по-хлабав “, само че другите 6 дни следва да го спазвате другояче няма да постигнете задачите си.

Подгответе се за проблеми и изкушения по пътя към превъзмогването на нездравословните привички. Понякога е допустимо леко да се върнете обратно, това не трябва да ви отчайва и да се отказвате.

В умозаключение, нездравословните привички са изцяло преодолими, само че това изисква редовно и дълготрайно изпитание. Припомняйте си, че това е инвестиция във вашето бъдещо здраве, с цел да бъдете още по-мотивирани. Ако не успявате изцяло да се откажете от даден нездравословен табиет (алкохол, цигари или нездравословни храни), най-малко наблягайте на сдържаност в използването или по-нискорискови други възможности. Опитвайте се да се движите постоянно. Обърнете се към кардиолог, пулмолог, ендокринолог, диетолог, ангиолог или различен експерт с опит по казуса, който да ви помогне по пътя към един по-здравословен живот.

Нашият създател:

Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7г. е работил във Англия. Активен преподавател, в това число и на интернационалните конгреси, специалист по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското сдружение по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. Завършил е 2-годишен курс в Лондон по лекуване и диагностика на сърдечната непълнота през 2019-2021г. През последните години е с главен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лекуването на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР